Kuva: Shutterstock

Mietitkö usein, miksi musiikki kuulosti ennen paremmalta? Syy lienee ikääntymisessä, paljastaa tutkimus

02.08.2024 17:15 - Aaro Heiskanen / aaro.heiskanen@bauermedia.fi

Ikääntymisen heikentämien motoristen toimintojen ja musiikin tempon välillä on aiemminkin havaittu yhteneväisyyksiä. Jyväskylän yliopiston tutkimuksen tulokset tukevat näitä havaintoja.

Tuntuuko, että nuoruuden lempiartistit ja -yhtyeet kuulostivat hurjemmilta silloin aikanaan? Et ole väärässä, mikäli Jyväskylän yliopiston tutkimukseen on uskominen.

Tutkijat Geoff Luck ja Alessandro Ansani musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksesta tutkivat iän vaikutuksia luovaan suorituskykyyn.

Tutkimustiedon mukaan nopeuteen liittyvissä tehtävissä suorituskyky laskee iän myötä. Luckin ja Ansanin tutkimuksen tavoitteena olikin selvittää, onko tällä vaikutusta musiikkiesityksen tempoon.

Mistään pienestä tutkimuksesta ei ole kyse, sillä tutkijat analysoivat yhteensä 14 556 kappaletta vuosilta 1956-2020. Kappaleet edustivat erilaisia musiikkityylejä, ja analysoitavien joukossa olivat esimerkiksi Kylie Minogue, Tech N9ne, Dolly Parton, sekä Green Day. Analysoitavat kappaleet otettiin esiintyjiltä, joiden ura on jatkunut ainakin kaksi vuosikymmentä.

Tempo laskee kolmenkympin jälkeen

Tutkimuksen tuloksista selvisi, että musiikin tempo tekee nousua varhaisaikuisuudesta 30 ikävuoteen asti, mutta laskee sen jälkeen selkeästi, noin kaksi isku minuutissa vuosikymmentä kohden. Myös kaupallisissa äänitteissä tempon lasku oli selkeää. Muusikon vartuttua kahdeksankymppiseksi, kappaleiden tempo oli hidastunut lähes kymmenen iskua minuutissa.

SMT- ja kävelynopeustutkimuksissa havaitut tulokset ovat samassa linjassa musiikin tempon laskemisen kanssa. Motoristen toimintojen ja musiikkiesitysten nopeuden välillä onkin jo ennen havaittu yhteneväisyyksiä, ja tutkimuksen tulokset tukevatkin näitä havaintoja, joiden mukaan motoriset toiminnot heikkenevät iän myötä.

Jos mietitkin, miksi nyt ikääntyneet lempiartistit eivät enää säväytä samoin, niin todennäköisesti juuri siksi. Yhtä lailla kuin ikääntyessä sohvalta nouseminen vaikeutuu, vaikeutuu myös kitaran kanssa rytmissä pysyminen.

Ehkä tämä osaltaan selittääkin nuorena kuolleiden muusikoiden usein maineikaista musiikillista perintöä - heidän musiikkinsa vain jäi elämään nuorekkaana.

Lue myös: Yhden muistisairauden ilmaantuvuus työikäisillä on ylitse muiden

Lue myös: Runsaasti kasviksia syövät tyytyväisempiä seksielämäänsä, tutkimus paljastaa

Lue myös: Turun yliopiston tuore tutkimus tukee tietoa liikunnan vaikutuksesta syöpähoidoissa

Lähde: Jyväskylän yliopisto

Kilpailut

Uusimmat