Kuva: Shutterstock

Heinäkuussa hukkui ennakkotilastojen mukaan 16 ihmistä - koko vuonna hukkuneita jo lähes 60

06.08.2024 16:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Usein hukkumiskuolemat sattuvat uinnin, pulikoinnin tai vedessä vilvoittelun yhteydessä.

Heinäkuussa hukkui 16 ihmistä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotilastojen mukaan. 

Heinäkuussa hukkuneista 12 oli miehiä ja yksi nainen. Kolmessa tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Liiton mukaan yhdeksän hukkumisista tapahtui uidessa, yksi vesiliikenteen yhteydessä, yksi tahattomasti veteen putoamisen seurauksena ja viidessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Hukkuneiden joukossa oli useita uimaan tai vilvoittelemaan lähteneitä ikäihmisiä. Lisäksi yksi suomalaismies hukkui ulkomailla. 

Tänä vuonna tammi-heinäkuun välillä Suomessa on hukkunut yhteensä 58 ihmistä. Viime vuonna vastaava luku oli 46.

Suomessa noin puolet hukkumistapauksista sattuu kesäkuukausien aikana. Tapaturmaisesti ihmisiä hukkuu Suomessa vuosittain 100-150. Usein hukkumiskuolemat sattuvat uinnin, pulikoinnin tai vedessä vilvoittelun yhteydessä, ja useimmat tapauksista sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa. Kesäkuukausien tilastoissa näkyvät myös tahattomat veteen putoamiset rannalta tai laiturilta, sekä vesikulkuneuvoilla, erityisesti soutuveneillä liikkumisen yhteydessä hukkuneet.

SUH muistuttaa, että tapaturmilta voitaisiin usein välttyä oikealla turvallisuusasenteella ja käyttämällä pelastusliivejä. Myös alkoholilla on usein osuutta asiaan, joten veteen onkin syytä mennä vain selvin päin.

Lasten uimataito huolettaa 

SUH:n mukaan lasten uimataito on heikentynyt viime vuosina, minkä vuoksi hukkumiskuolemien riski tulevaisuudessa kasvaa. Uimataitoisten määrä olisi siis syytä saada nousuun.

- On tärkeää tarjota lapselle mahdollisuuksia tutustua veteen ja opetella uimataidon ja vesiturvallisuuden alkeita jo ennen koulupolun alkua. Tässä vanhemmilla on merkittävä rooli. Toisaalta vanhemmat voivat myös vaatia kuntien päättäjiltä riittäviä resursseja opetussuunnitelman mukaiseen koulujen uinninopetukseen sekä vapaa-ajan uimakoulutoiminnan järjestämiseen, kertoo SUH:n koulutussuunnittelija Tero Savolainen.

Lue myös: Poliisi varoittaa ikäihmisiä: uhreilta viety jopa tuhansia euroja

Lue myös: Työttömyysturvan työssäoloehto muuttuu aiemmasta - töissä oltava aiempaa pidempään

Lue myös: Muista aina liikenteessä - älä unohda näitä seikkoja autoillessasi koulujen alkaessa

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto

Kilpailut

Uusimmat