Kuva: Shutterstock

Arvontahuijauksen uhri menetti 3500 euroa - poliisi kertoo yleisestä toimintatavasta

09.08.2024 12:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Arvontahuijaukset kohdistuvat usein etenkin ikäihmisiin.

Sosiaalisen median alustoilla tapahtuu säännöllisesti erilaisia huijauksia. Niitä kohdistetaan etenkin ikäihmisiin. Poliisin tiedotteen mukaan huijarit hyödyntävät toiminnassaan usein kaapattuja sometilejä. He saattavat siis esiintyä tuttavana ja aloittaa keskustelun esimerkiksi kertomalla arpajaisvoitosta: ”Hei (nimi), olemme voittaneet kilpailussa, lähetä minulle 6-numeroinen koodi".

Länsi-Uudenmaan poliisin tutkintaan tuli alkukesästä yksi arvontahuijaus, jossa uhri menetti 3500 euroa. Poliisi tutkii tapausta maksuvälinepetoksena. Poliisi julkaisi tiedotteen mukana myös kuvan kyseiseen huijaukseen liittyvästä keskustelusta. Näet sen alta. 

(kuva: Poliisi)

Kuten kuvasta nähdään, viestit ovat usein varsin uskottavia ja kohtuullisen hyvällä suomen kielellä kirjoitettuja. Siksi viestin vastaanottaja ei osaa epäillä asiaa. 

Ensin viesteissä pyydetään vastaanottajan puhelinnumeroa. Tämän jälkeen pyydetään lähettämään 6-numeroinen koodi, jonka vastaanottaja on saanut puhelimeensa. Vaikka huijari kertoisi, että koodia tarvitaan esimerkiksi arpajaisvoiton lunastamiseen, todellisuudessa asianomistajan Facebook- tai Whatsapp-tiliä ollaan kaappaamassa. 

Koodeja saatetaan pyytää useita, jolloin voidaan ottaa käyttöön periaatteessa mikä tahansa asianomistajan käyttämä palvelu, jonka salasanan voi nollata puhelinnumerolla. Huijari voi kysellä myös muita asioita, kuten pankkitietoja. 

Poliisi muistuttaakin, ettei netissä koskaan pidä lähettää kenellekään mitään koodeja. Pelkän puhelinnumeron antaminen ei ole vaarallista, mutta silloinkin on hyvä varmistaa, mihin henkilö numeroa tarvitsee. 

Lue myös: Suomalaismiehen tililtä vietiin yli 80 000 euroa - poliisi varoittaa jälleen huijauksista

Lue myös: Saitko haasteen oikeuteen sähköpostitse? Merkit, joista tunnistat sen huijaukseksi

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat