Kuva: Shutterstock

Ylimääräiset omenat eivät kuulu biojäteastiaan - näin hävität syksyn puutarhajätteen oikein

12.08.2024 18:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Hyvän sadon sattuessa omenoita voi kertyä yli oman tarpeen.

Kotimaan sesongin ensimmäiset omenalajikkeet alkavat olla kypsiä. Satoa saattaa tulla enemmän kuin oman tarpeen, jolloin ylimääräiset hedelmät kannattaa laittaa jakoon. Syömäkelpoiset omenat voi kerätä astiaan ja laittaa pihatien varteen kyltin kera ohikulkijoiden otettavaksi.  

Myös maahan pudonneet omenat tulee kerätä, jotta ne eivät houkuttele paikalle esimerkiksi rottia. 

Suuria määriä ylimääräisiä hävitettäviä omenoita ei tule laittaa taloyhtiön jäteastioihin, ei edes biojäteastiaan. Myöskään omenoita tai muuta puutarhajätettä ei tule kärrätä metsään tai joutomaalle ilman maanomistajan lupaa. 

Yksi hyvä keino päästä ylimääräisistä omenoista eroon on tuoda ne jäteasemalle. Muun muassa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on avannut omenoiden ja muiden hedelmien vastaanoton Sortti-asemillaan. Tarkemmat tiedot siitä, kerääkö jäteasema puutarhajätettä ja mikä on vastaanoton hinta, voi tarkistaa kunkin jäteaseman sivuilta.

Pienemmät määrät omenoita voi mahdollisuuksien mukaan kompostoida omalla tontilla. Omenoita voi laittaa suljettuun ja kannelliseen lämpöeristettyyn kompostoriin. Pilkkominen nopeuttaa kompostoutumista. 

Jos omalla kiinteistöllä ei ole kompostoria, syömäkelvottomat hedelmät ja marjat kannatta laittaa pienissä määrin biojätteen keräykseen esimerkiksi paperikassiin pakattuna. 

Lue myös: Älä haksahda kantarellimetsällä - näistä merkeistä tunnistat keltavahveroa muistuttavan valevahveron

Lue myös: Kannattaako sienet poimia kokonaisina ilman veistä ja saako ne pestä vedellä? Asiantuntija selventää

Lue myös: Tiedätkö mitä eroa on vaniljasokerilla ja vanilliinisokerilla?

Lähde: HSY

Kilpailut

Uusimmat