Kuva: Shutterstock

Onko omenoihin ilmestynyt ruskeita laikkuja? Ryhdy toimiin ja pidä puutarhurin painajainen kurissa

17.08.2024 10:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Saastuneita omenoita kannattaa torjua ahkerasti, jotta sienitauti ei pääse leviämään valtoimenaan.

Jos omenapuun kauniiden vihreiden, keltaisten ja punaisten omenien joukkoon on ilmestynyt ruskea omena, on syytä ryhtyä toimiin. Kyseessä voi olla muumiotauti, joka pilaa omenasatoa.

Muumio-omenanassa on yleensä pehmeitä ruskeita laikkuja, jotka leviävät myöhemmin muuttaen koko omenan ruskeaksi. Lisäksi omenaan syntyy vaaleita nystyjä. Itiöpesäkkeet voivat lentää tuulen mukana jopa satojen metrien päähän saastuttaen lisää omenoita. 

Muumiotauti voi iskeä omenaan, jos siihen on tullut jostain syystä reikä ja ja reiästä on päässyt sienitauti sisään. Omenaan voi tulla reikä esimerkiksi hyönteisten tai lintujen tekemistä reiästä tai oksien hankauksesta. 

Muumiotaudin paras torjuntakeino on ennaltaehkäisy.

Saastuneet omenat tulee poistaa puusta ja hävittää mahdollisimman pian. Myös pudonneet saastuneet omenat sekä puun alle pudonneet lehdet tulee hävittää. Saastuneissa omenoissa olevat sieni-itiöt talvehtivat ja saattavat elää vuosikausia, jolloin ne levittävät tautia myös seuraavana vuonna. 

Muumio-omenat voi hävittää esimerkiksi hautaamalla ne kompostoriin. Saastuneiden omenoiden päälle kannattaa laittaa paljon kuiviketta tai kasvismassaa. Jos mahdollista, suosi suljettua lämpökompostoria, sillä hajoaminen on sitä nopeampaa mitä kuumempi komposti on. 

Mikäli pilaantuneiden omenoiden kompostointi on kotipihassa mahdotonta, kannattaa selvittää ottaako alueen jäteasema niitä vastaan. Esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tiedottaa, että käyttökelvottomat omenat, myös muumiotautiset, voi tuoda syksyisin satokaudella Sortti-asemille puutarhajätteen hinnalla. 

Pienissä määrin saastuneita omenoita voi hävittää myös heittämällä biojätteen keräykseen tai hautaamalla ne syvään kuoppaan.

Myös omenapuiden hoitoleikkaus voi vähentää muumiotautia, sillä latvus säilyy ilmavana eikä tiheät oksat hankaa niin helposti omenoiden kuoria. 

Kuvan ruskeisiin omenoihin on iskenyt muumiotauti. (kuva: Shutterstock)

Muumiotauti voi iskeä myös luumuun, kirsikkaan ja päärynään, joten myös niiden hedelmiä tulee tarkkailla.

(kuva: Shutterstock)

(kuva: Shutterstock)

Juttua muokattu 19.8.2024. Juttuun lisätty maininta muumio-omenoiden viemisestä jäteasemalle sekä lisätty tarkennus "pienissä määrin" biojätteen keräyksen kautta hävittämiseen. 

Lue myös: Ylimääräiset omenat eivät kuulu biojäteastiaan - näin hävität syksyn puutarhajätteen oikein

Lue myös: Kannattaako sienet poimia kokonaisina ilman veistä ja saako ne pestä vedellä? Asiantuntija selventää

Lue myös: Älä haksahda kantarellimetsällä - näistä merkeistä tunnistat keltavahveroa muistuttavan valevahveron

Lähteet: Martat ja Biolan

Kilpailut

Uusimmat