Kuva: Shutterstock

Joukkoliikenteessä näkyy viikoittain ikävä ilmiö: "Rikosnimike voi olla esimerkiksi lievä väärennys"

21.08.2024 16:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

HSL on erityisen huolissaan nuorten keskuudessa tapahtuvasta toiminnasta.

Julkisissa liikennevälineissä havaitaan viikoittain feikkilippuja, eli joukkoliikenteen matkalippuja jäljitteleviä kopioita, kertoo Helsingin seudun liikenne (HSL). 

HSL muistuttaa, että oikeita lippuja jäljittelevät kopiot ovat rikos ja jokaisesta väärennetystä lipusta tehdään rikosilmoitus. Seurauksena voi olla sakkorangaistus ja merkintä omiin tietoihin poliisin henkilörekisteriin. Rikosnimike voi olla esimerkiksi lievä väärennys. Samalla syyllistytään usein myös henkilötietoihin liittyviin rikoksiin. Usein teon seurauksia ei etukäteen ymmärretä, vaan vakavat seuraukset tulevat yllätyksenä väärennetyllä lipulla matkustaneelle asiakkaalle.

Feikkilippuja esiintyy jokaisessa ikäryhmässä sukupuoleen katsomatta. Erityisen huolissaan HSL on kuitenkin nuorten keskuudessa tapahtuvasta toiminnasta.

- Ajattelemattomuudella voi olla kauaskantoisia seurauksia. Olemmekin mm. vierailleet nuorisotiloilla keskustelemassa heidän kanssaan - pyrkimyksenämme ennaltaehkäistä ja vähentää väärennettyjen lippujen käyttöä, sanoo matkalippujen tarkastus -yksikön päällikkö Satu Koskinen tiedotteessa.

HSL käynnistää tänään 21. elokuuta Ihan lipun laitonta -kampanjan, jossa viestitään erityisesti nuorille, että feikkilipun käyttäminen on rikos. 

Vain aidolla matkalipulla saa matkustaa. (kuva: Shutterstock)

Kilpailut

Uusimmat