Kuva: Shutterstock

Mihin aikaan hirvikolarin riski on suurimmillaan?

27.08.2024 19:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Hirvivaara-alueella on tärkeää alentaa ajonopeutta, muistuttaa Liikenneturva.

Syksyn tullen myös hirvieläimien liikehdintä lisääntyy, mikä nostaa myös hirvikolaririskiä. Hirvet ovat aktiivisia etenkin auringonlaskun ja -nousun aikaan. Suurin kolaririski on Liikenneturvan mukaan tunti ennen auringonlaskua ja tunti auringonlaskun jälkeen. 

Liikenneturvan tiedotteen mukaan viime vuonna hirvionnettomuuksia sattui 1500. Näistä yli neljännes tapahtui syys-lokakuussa.

- Hirvikolarit tapahtuvat usein, kun kuljettajan huomio on herpaantunut tai kun näkyvyys on heikko. Tällöin tielle säntäävää hirveä on vaikeampi havainnoida, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Elovaara huomauttaa.

Erityisen tärkeää on hidastaa vauhtia hirvivaara-alueella. Näillä alueilla on myös syytä tarkkailla tarkemmin pientareita, metsän laitoja sekä riista-aitojen alku- ja loppukohtia.

- Hirvikolari on vältettävissä perusasioilla. Maltillinen ajonopeus, ajamiseen keskittyminen ja riittävä turvaväli voivat pelastaa onnettomuudelta, Elovaara ohjeistaa.

Mikäli hirvi ryntää tielle, kannattaa se väistä aina takapään puolelta, mikäli se on mahdollista. On myös hyvä muistaa, että jos näkee yhden hirven, lähellä on luultavasti myös toinen. Siksi vauhtia kannattaa hidastaa aina, kun hirven näkee, vaikka se seisoisikin paikoillaan.

Lue myös: Hirvet tulee ohittaa takaa, entäs muut tilanteet? Liikenneturva kertaa teiden pelisääntöjä

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat