Kuva: Shutterstock

Nordea varoittaa tekoälyhuijauksista

01.09.2024 10:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Nordean mukaan Hongkongissa sattui helmikuussa tapaus, jossa työntekijä huijattiin tekemään yli 25 miljoonaan dollarin siirto.

Erilaisista huijausviesteistä ja -puheluista on varoiteltu suomalaisia tasaisin väliajoin. Nyt Nordea kuitenkin tiedottaa uudesta huijaustavasta, joka saattaa rantautua myös Suomeen.

Tiedotteen mukaan Hongkongissa sattui kuluvan vuoden helmikuussa tapaus, jossa yrityksen taloushallinnon työntekijä huijattiin tekemään yli 25 miljoonan Yhdysvaltain dollarin siirto huijarin tilille. Huijauksessa hyödynnettiin tekoälyä.

- Valitettavasti tämän mittaluokan huijaukset eivät ole niin tavattomia kuin voisi luulla. Epätavallisen tapauksesta tekee kuitenkin se, että työntekijää oli johdettu harhaan niin kutsutulla syväväärennöshuijauksella, Nordean petostorjunnan asiantuntija Annukka Multanen sanoo tiedotteessa.

Syväväärennöksessä tekoälyn avulla luodaan siis ääntä, kuvaa ja videota, jonka tarkoitus on saada niissä esiintyvä henkilö vaikuttamaan aidolta ihmiseltä. Koska materiaali voi olla hyvin laadukkaasti tuotettua, saattaa sitä olla vaikea tajuta huijaukseksi.

 - Tekoälyä käytetään huijauksissa jo Suomessakin, mutta huomattavasti pienemmässä mittakaavassa. Yleistä käyttö on esimerkiksi sijoitushuijausten markkinoinnissa, Multanen kertoo. 

Syväväärennöshuijauksien kohteeksi joutuu useimmiten yritys. Suomeen ilmiö ei ole vielä rantautunut, mutta tilanne voi muuttua nopeasti.

- Tekoälyteknologian käyttöä huijauksissa seurataan pankissa tiiviisti. Syväväärennösten avulla perinteisistä toimitusjohtaja- ja laskuhuijauksista voidaan tulevaisuudessa saada uskottavampia. Tällöin rikollisten ei tarvitse luottaa ainoastaan kirjalliseen viestintään, vaan he voivat käyttää huijauksessa myös ääni- tai videopuheluita. Myös Suomessa on pysyttävä asian suhteen valppaana, Luomanen huomauttaa. 

Lue myös: Saitko tällaisen tekstiviestin? Kyseessä on Traficomin nimissä lähetetty huijausviesti

Lue myös: Poliisi varoittaa: verkon kauppapaikoissa runsaasti huijauksia

Lähde: Nordea

Kilpailut

Uusimmat