Kuva: Shutterstock

Alkoholinmyynti alkaa tänään tavallista myöhemmin - taustalla tärkeä syy, joka liian monelta unohtuu

09.09.2024 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Alkoholinkäytöstä raskauden aikana on edelleen harhaluuloja.

Alko aukeaa tänään tavallista myöhemmin, vasta 9.09. Syynä vuosittaiselle tempaukselle on tietoisuuden lisääminen raskaana olevien alkoholinkäytön vaaroista sikiölle. Alkoholinmyynti aloitetaan myös S-ryhmän kaupoissa sekä R-kioskeissa samasta syystä tänään tavallista myöhemmin. 

Tänään 9.9. vietetään kansainvälistä FASD-päivää. FASD tarkoittaa alkoholinkäytön vauvalle aiheuttamien vaurioiden koko kirjoa. 

Raskaana olevien alkoholinkäyttö on edelleen huolestuttavan yleistä. Suomessa syntyy vuosittain noin 600-3000 lasta, joilla on jonkinasteinen äidin alkoholinkäytön aiheuttama vaurio. Vuosittain jopa neljä prosenttia kaikista syntyvistä lapsista on FASD-lapsia, mikä tekee FASDista 2,5 kertaa yleisemmän kuin autismi, 19 kertaa yleissemmän kuin CP-vamma ja 28 kertaa yleisemmän kuin Downin syndrooma. 

FASD voi oireilla muun muassa vaikeuksina oppimisessa, sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja oman käyttäytymisen säätelyssä.

Yleinen harhaluulo on edelleen, että raskaanakin alkoholia voisi käyttää vähän tai jossain tietyssä vaiheessa raskautta. Alkoholia ei kuitenkaan ole turvallista käyttää tuolloin lainkaan.

- Raskaudenaikaiseen alkoholinkäyttöön liittyy monia virheellisiä käsityksiä. Näistä yksi on se, että alkoholia voisi nauttia turvallisesti jossain raskauden vaiheessa. Alkoholi on kuitenkin haitallista kaikissa raskauden vaiheissa ja pienikin määrä voi aiheuttaa haittoja, kommentoi Alkon vastuullisuuspäällikkö Marja Aho.

Lue myös: Alkoholin vuosittaiset kustannukset terveydenhuollolle ovat selvityksen mukaan järisyttävät

Lue myös: Testasimme alkoholittomat lonkerot, kaksi erottui selkeästi joukosta: "Oho, miten hyvä!"

Lähde: Alko

Kilpailut

Uusimmat