Viimeiset 12 kuukautta ovat olleet mittaushistorian kuumimmat - pelottava raja näyttää jo ylittyneen
Elokuussa tehtiin ja sivuttiin monenlaisia lämpöennätyksiä koko maapallon mittaushistoriassa.
Viimeiset 12 kuukautta ovat olleet kuumimmat peräkkäiset 12 kuukautta koko maapallon mittaushistoriassa. Syyskuu 2023 - elokuu 2024 -jaksolla keskilämpötila maailmassa on ollut jopa 1,64 °C enemmän kuin esiteollisena aikana. Vieläkin hurjemmaksi luvut muuttuvat, jos tarkastellaan vain vuotta 2024. Vuoden 2024 tammi-elokuu on ollut vielä kuumempi, tällä jaksolla maapallon keskilämpötila on ollut vielä 0,23 astetta lämpimämpi kuin sama ajanjakso edellisvuonna.
Kulunut elokuu oli myös maapallon mittaushistorian kuumin yksittäinen kuukausi yhtä kuuman elokuun 2023 lisäksi. Maailmanlaajuisesti elokuun keskilämpötila oli 16,82 °C, joka on jo 1,51 °C lämpimämpi kuin esiteollisena aikana.
Alunperin ilmastotavoitteilla tähdättiin ilmaston lämpenemisen rajoittamiseen 1,5 asteeseen, mutta se näyttää olevan jo myöhäistä, sillä kaikkina edellisenä 12 kuukautena maailman keskilämpötila on jo ollut 1,5 astetta lämpimämpi kuin esiteollisena aikana, lukuun ottamatta heinäkuuta 2024, jolloin silloinkin oltiin kuitenkin hyvin lähellä 1,5 asteen rajaa.
Lämpeneminen ei myöskään pysähdy vielä tähän, jos ihmiskunta ei onnistu leikkaamaan päästöistään.
- Viimeisen reilun vuoden aikana monet lämpötilaennätykset ovat rikkoutuneet, mutta ne eivät ole vain lukuja. Korkeat lämpötilat vaikuttavat konkreettisesti ihmisten ja luonnon hyvinvointiin esimerkiksi kuumuusaaltojen, kuivuuden ja maastopalojen kautta. Ilmastonmuutoksen negatiiviset vaikutukset jatkavat väistämättä kasvuaan lähivuosikymmenet, koska ihmiskunta ei ole onnistunut leikkaamaan radikaalisti globaaleja kasvihuonekaasupäästöjä, kommentoi Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa toimialajohtaja Hannele Korhonen.
Eilen rikkoutui myös Suomessa hellepäivien ennätys. Lisää aiheesta voit lukea alta.
Lue myös: Vuosittaisen hellepäivien määrän ennätys rikkoutui tänään - edellinen ennätys yli 20 vuoden takaa
Lähde: Ilmatieteen laitos