Kuva: Shutterstock

Foreca: Ensi viikon sää vastaa "heinäkuun puolenvälin" lämpötiloja

08.09.2024 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Nyt on poikkeuksellisen lämmintä ajankohtaan nähden.

Kuluva syyskuu on alkanut poikkeuksellisen lämpimänä, ja kesäinen sää näyttäisi jatkuvan ainakin vielä ensi viikonkin.

9. syyskuuta alkavalle viikolle Foreca ennustaa selvästi ajankohdalle tavanomaiseen nähden lämpimämpiä säitä. Forecan ennusteen mukaan ensi viikon sää vastaa ennemminkin heinäkuun puoliväliä kuin syyskuun puoliväliä. Forecan mukaan ensi viikolla lämpötilat ovat ajankohtaan nähden jopa 4-6 astetta tavanomaista lämpimämpiä. Tyypillisesti 10. syyskuuta lämpötilat ovat säätilastoissa ylimmillään Suomessa maan eteläosassa 14–18 astetta, keskiosassa 14–16 astetta ja pohjoisessa 10–16 astetta.

– Päivittäisennusteissa maan etelä- ja keskiosaan ennustetaan viikon alkupuolelle 20–24 asteen ja maan pohjoisosaan 16–21 asteen lämpötiloja. Nämä lukemat vastaavat heinäkuun puolenvälin tavanomaisia päivälämpötiloja vertailukaudella 1991–2020. Viikon loppupuolella maan etelä- ja keskiosassa ollaan näillä näkymin 16–23 asteessa ja Lapissa 15 asteen molemmin puolin, kommentoi Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Ensi viikko ei kuitenkaan välttämättä ole ainakaan loppuaan kohden yhtä aurinkoinen kuin kulunut, sillä korkeapaine näyttäisi pikkuhiljaa lämmöstä huolimatta väistyvän Suomen yltä viikon myötä. Siitä huolimatta sateita tulee suurimmassa osassa maata vain ajankohtaan nähden tavanomainen määrä tai jopa hieman tavanomaista vähemmän.

- Korkeapainetta reunustaa sateinen vyöhyke. Kuukausiennusteen sadekartalla korkeapaine näkyy Venäjän vähäsateisena alueena ja runsaat sateet laajalla alueella Euroopassa. Suomi jää näiden alueiden väliin, meillä päivittäisennusteiden mukaan korkeapaine vaikuttaa vielä alkuviikolla ja väistyy vähitellen viikon edetessä. Viikon alkupuoli on Suomessa vielä sateeton ja lämmin, mutta viikon jälkipuolella meille alkaa levitä myös pilvisyyttä ja sateita, Rinne jatkaa.

Lue myös: Viimeiset 12 kuukautta ovat olleet mittaushistorian kuumimmat - pelottava raja näyttää jo ylittyneen

Lue myös: Vuosittaisen hellepäivien määrän ennätys rikkoutui tänään - edellinen ennätys yli 20 vuoden takaa

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat