Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, mitä EU-jäsenyys maksaa suomalaisille vuodessa? Luku on nyt selvillä

17.09.2024 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Kustannukset nousivat hieman viime vuodesta.

Suomen EU-jäsenyys on purettavissa selviksi luvuiksi kustannusten suhteen niin maata kuin kansalaistakin kohden. 

Jos EU-jäsenyyttä katsotaan kustannusten mukaan niin, että huomioidaan sekä jäsenvaltion EU:lle tilittämät maksut että EU:sta saamat tulot ja lasketaan näiden karkea erotus, saadaan maan käyttämä nettomaksu Euroopan unioniin. Koska Suomi kuuluu Euroopan vauraimpiin maihin, ovat Suomen kohdalla maksut suuremmat kuin saadut tulot. 

Suomen nettomaksu Euroopan unionista oli viime vuonna 840 miljoonaa euroa. Määrä on hieman enemmän kuin toissavuonna, jolloin kustannukset olivat kokonaisuudessaan 798 miljoonaa euroa.

Suomalaista kohden voisi ajatella EU-jäsenyyden maksaneen siis esimerkiksi viime vuonna 150 euroa ja toissavuonna 144 euroa. 

Vielä Suomea suurempia nettomaksajia Euroopan unionissa ovat Irlanti, Saksa, Tanska, Hollanti ja Luxemburg. Suhteutettuna henkilöä kohden Irlannissa EU-jäsenyys maksaa henkilöä kohden vielä reilusti enemmän kuin Suomessa, 234 euroa. Suomen jälkeen listalla tulivat lisäksi vielä Ruotsi, Ranska, Itävalta ja Italia. 

Suurimpiin nettosaajiin puolestaan kuuluivat Liettua, Kroatia, Latvia ja Viro, joiden nettohyöty asukasta kohden oli jopa 570-620 euroa. 

Rahallisessa arvossa eivät kuitenkaan näy EU-jäsenyyden kansalaisille tarjoamat muut hyödyt kuten vapaa liikkuvuus ja avoimet sisämarkkinat. 

Lue myös: Matkailu Schengen-alueella helpottuu entisestään

Lue myös: Amsterdam suitsii liikaturismia rajulla toimenpiteellä

Lähde: Valtioneuvosto

Kilpailut

Uusimmat