Kuva: Shutterstock

Sähköpotkulautojen käytössä tapahtui merkittävä muutos

26.09.2024 18:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Vuoden 2023 aikana sähköpotkulautojen käyttö väheni ensimmäistä kertaa niiden markkinoille tulon jälkeen.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tuore tilasto kertoo merkittävistä muutoksista erilaisten yhteiskäyttöisten liikkumisvälineiden käytössä.

Tiedotteen mukaan viime vuonna sähköpotkulautojen käyttö väheni ensimmäistä kertaa niiden markkinoille tulon jälkeen. Kehityksessä on kuitenkin alueellisia eroja. Suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä ja Tampereella lasku oli merkittävää, kun taas esimerkiksi Jyväskylässä ja Porissa nähtiin kasvua.

- Muutos on huomattava, sillä sähköpotkulautojen määrä kasvoi erittäin nopeasti kolmen vuoden ajan. Kasvun pysähtymiseen ovat vaikuttaneet muun muassa kuntien asettamat rajoitukset. Esimerkiksi Helsingissä sähköpotkulautojen määrää on rajattu pysäköinnin rajoitusalueilla keskustassa, minkä seurauksena lautamäärä väheni useilla tuhansilla, kertoo Juha-Pekka Konttinen.

Vuonna 2023 sähköpotkulautoja oli käytössä 40 kunnassa. Alustavien tietojen mukaan tänä vuonna määrä kasvaa 50. Kattavuus on laajentunut erityisesti suurten ja keskisuurten kaupunkiseutujen ulkopuolella.

- Tarjonnan kasvu näkyy nyt erityisesti pienemmillä paikkakunnilla, joissa matkojen määrä on noussut. Isommissa kaupungeissa kehitys on tasaantuu, Konttinen kertoo.

Huomionarvoista on se, että kaupunkipyörien suosio nousi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019. 

Vuonna 2023 kaupunkipyörillä tehtiin 3,9 miljoonaa matkaa. Kaupunkipyörien käyttö lisääntyi etenkin Helsingissä, Espoossa, Lahdessa ja Turussa. Samoissa kaupungeissä sähköpotkulautojen käyttö sen sijaan laski.

(kuva: Traficom)

Lue myös: Sähköpotkulautailukausi alkaa - huomioithan nämä asiat liikenteessä

Lue myös: Jo toinen suurkaupunki kieltää vuokrattavat sähköpotkulaudat kokonaan

Lähde: Traficom

Kilpailut

Uusimmat