Kuva: Shutterstock

"Ennenkuulumatonta" - syyskuun keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea, kertoo Ilmatieteen laitos

01.10.2024 16:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskilämpötila oli syyskuussa 12,2 astetta.

Ilmatieteen laitos kertoo tuoreessa tiedotteessaan, että tilastojen valossa syyskuu oli koko maassa ennätyksellisen lämmin. Keskilämpötila oli syyskuussa 12,2 astetta. Kyseinen lämpötila jakaa ennätyksen viime vuoden syyskuun kanssa. 

- On ennenkuulumatonta, että Suomen keskilämpötila on peräkkäisinä vuosina ennätyksellisen korkea samana kuukautena, kertoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Etenkin maan itä- ja pohjoisosassa syyskuu oli ennätyksellisen lämmin. Esimerkiksi Sodankylän Tähtelässä syyskuun keskilämpötila oli 10,3 astetta, mikä on aseman yli 110-vuotisen havaintohistorian uusi syyskuun ennätys. Se rikkoo myös 1934 ja 2023 tehdyn vanhan ennätyksen 0,3 asteella.

Menneen syyskuun ylin lämpötila oli 28 astetta. Se mitattiin 5. syyskuuta Kaarinan Yltöisissä ja Turun lentoasemalla. Kyseessä on syyskuun korkein lämpötila sitten vuoden 1968, jolloin mitattiin mittaushistorian korkein syyskuun lämpötila, 28,8 astetta. Kuukauden alin lämpötila, -9,8 astetta, mitattiin Sodankylän Vuotsossa kuukauden 23. päivänä.

Syyskuussa oli kaikkiaan kahdeksan hellepäivää. Se on uusi syyskuun helle-ennätys. Aiempi, vuodelta 1968 ennätys oli viisi.

Todennäköisyys näin lämpimälle syyskuulle on nykyilmastossa noin 23-kertainen verrattuna tilanteeseen, jossa ilmastonmuutosta ei olisi. Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston tutkijoiden vertaisarvioituun menetelmään.

Lue myös: Foreca: Miltä näyttää lokakuun sää?

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kilpailut

Uusimmat