Kuva: AOP

Luvaton liikkuminen raiteilla on hengenvaarallista - Fintraffic kertoo suurimmat vaaranpaikat

04.10.2024 10:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Luvaton rautateillä liikkuminen on johtanut myös henkilövahinkoihin.

Fintraffic kertoo tuoreessa tiedotteessaan, että luvaton junaraiteilla oleskelu on ollut tänä vuonna yleistä. Tiedotteen mukaan tänä vuonna on kirjattu jo noin 1500 junan myöhästymistä, joiden syynä on ollut asiaton oleskelu radalla. Viime vuonna määrä oli koko vuoden osalta 1539. 

Finntrafficin rataliikennekeskus muistuttaa, että luvaton liikkuminen ratapihalla, raiteilla, ratapenkalla ja seisovien junavaunujen läheisyydessä on hengenvaarallista ja kielletty laissa.

Raiteilla oleskelu on vaarallista niin henkilölle itselleen, mutta myös muille. Viime aikoina on uutisoitu tilanteista, joissa luvaton liikkuminen rautateillä on johtanut henkilövahinkoihin. Fintrafficin koostamassa listauksessa kerrotaan kolme syytä sille, miksi raiteille ei tule luvattomasti mennä. 

1. Nykyjunat ovat sen verran hiljaisia, ettei lähestyvää junaa välttämättä huomaa ennen kuin on liian myöhäistä. Matkustajajunien lisäksi liikkeellä on myös tavarajunia sekä ratatyökoneita. Näiden aikataulua ei voi tarkistaa, eikä muutenkaan koskaan voi olla täysin varma siitä, milloin juna tulee. 

2. Raiteilla liikkuva juna ei voi väistää radalla olevaa ihmistä. Junan pysähtymismatka on myös pitkä: sadoista metreistä jopa kilometreihin. Junan kuljettaja ei siis välttämättä voi tehdä mitään, vaikka huomaisikin ihmisen edessään, mikäli etäisyys on liian lyhyt.

On hyvä myös muistaa, että junasta tuleva ilmavirta voi kaataa ihmisen, vaikka tämä ei olisikaan suoraan raiteilla. Pahimmassa tapauksessa liian lähellä rataa seisova ihminen voi kaatua raiteille. 

3. Junan katolla kulkee tappava sähkövirta. Vuosittain Suomessa sattuu keskimäärin 1-2 kuolemaa vuosittain, joiden syynä on junan katolle kiipeäminen. Ajolangoissa oleva jännitä on voimakas, jopa sata kertaa suurempi kuin kodin pistorasiassa. 

Ilmajohtotapaturman seuraukset voivat olla vakavia: uhri saa usein vaikeita palovammoja ja pahimmassa tapauksessa menehtyy saamiinsa vammoihin tai putoamisen seurauksena. Sähkö liikkuu ajolangoissa, vaikka juna seisoisi paikallaan rata-alueella. 

Lue myös: Junamatkailu on nyt suositumpaa kuin koskaan - alkuvuodesta tehtiin ennätysmäärä matkoja

 Lähde: Finntrafic

Kilpailut

Uusimmat