Kuva: Shutterstock

Yli puolet suomalaisista on huolissaan alkoholin vaikutuksista kansaan, kertoo tutkimus

09.10.2024 13:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Kyselyyn vastaajat eivät kokeneet alkoholilain uudistusta tarpeellisena.

Yli puolet suomalaisista on huolissaan alkoholin vaikutuksista kansantalouteen sekä muihin yhteiskunnan osa-alueisiin. Tämä selviää tuoreeltaan valmistuneesta E2 Tutkimuksen selvityksestä. Erityisinä huolenaiheina nähdään alkoholin aiheuttamat kustannukset sekä erilaiset onnettomuudet ja väkivaltaisuudet.

Yli 70 % kyselyyn vastaajista on huolissaan alkoholin aiheuttamista terveysongelmista, jotka taas heijastuvat suoraan lisääntyviin kustannuksiin sekä kansantalouden rasitukseen.

Selvä valtaosa suomalaisista on sitä mieltä, että alkoholi heikentää suomalaisten sekä fyysistä että psyykkistä suorituskykyä. Suomalaisia myös huolettaa kansamme tapa käyttää alkoholia ahdistuneisuuteen, tiedotteessa kerrotaan.

Selkeä enemmistö eli yli 80 % vastaajista arvioi, että jos alkoholia kulutettaisiin vähemmän, se vaikuttaisi onnettomuuksien ja väkivaltaisuuksien määriin. Näihin listattiin muun muassa murhien ja tappojen, perhe- ja lähisuhdeväkivallan, liikenneonnettomuuksien ja rattijuopumuksien todennäköisyydet.

Vastauksissa on nähtävissä selkeä jakautuneisuus, sillä naiset ovat selvästi miehiä enemmän huolissaan alkoholin käytön ja myynnin vaikutuksista. Tutkijoiden mielestä tälle on selkeä selitys.

- Naiset kantavat suurta hoivavastuuta Suomessa ja kärsivät miehiä useammin alkoholin haittavaikutuksista lähipiirissään, arvioi E2 Tutkimuksen toimitusjohtaja Karina Jutila.

Miehet arvioivat naisia useammin, että suomalaiset osaavat olla vastuullisia ja pystyvät suojelemaan itseään alkoholin haitoilta. 

Uudistunut alkoholilaki ei nähty tarpeellisena

Alkoholilaki uudistui kesäkuussa, minkä jälkeen ruokakauppoihin tuli myyntiin enintään kahdeksanprosenttiset käymisteitse valmistetut alkoholijuomat. Jo ennen tätä lakiuudistusta jopa 80 % suomalaisista koki, että alkoholia saa ostettua riittävän vaivattomasti.

Reilu puolet suomalaisista piti aikaisempaa alkoholin myyntijärjestelmää toimivana eikä sen muuttamiselle koettu tarvetta. Hieman yli kolmasosa vastaajista taas on sitä mieltä, että höllentämisen sijaan alkoholin myyntipaikkoja ja aukioloaikoja olisi tullut mieluummin rajoittaa.

Selvitys on tehty kansalaiskyselyn pohjalta. Kyselyyn vastasi 2040 suomalaista helmikuussa 2024 eli ennen nykyistä alkoholilakia. Selvityksen aineistona on myös käytetty helmi-maaliskuussa toteutettuja kansanedustajien ja poliittisten vaikuttajien haastatteluja.

Lue myös: Missä päin Suomea alkoholia kuluu eniten? THL:n raportti kertoo eroista alueiden välillä

Lähde: E2 Tutkimus

Kilpailut

Uusimmat