Kuva: Shutterstock

Nastat vai kitkat? Suomalaisilla on selkeä suosikki

13.10.2024 12:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Kohta on taas aika varautua liukkaisiin teihin ja vaihtaa autoon alle talvirenkaat.

Ilmat viilenevät ja kohta on taas aika vaihtaa alle talvirenkaat. Autoliitto muistuttaa tiedotteessaan, että pakkasöitä ja aamuliukkautta voi olla, vaikka päivällä ei talvikelejä vielä olisikaan. 

Lain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keli sitä edellyttää. Autoliiton barometrin mukaan noin puolet autoilijoista vaihtoi alle talvirenkaat lokakuun loppuun mennessä. Oulun ja Lapin läänien alueella lähes 80 prosentilla talvirenkaat oli vaihdettuna lokakuun loppuun mennessä.

- Alueelliset erot kertovat siitä, että suomalaiset autoilijat osaavat käyttää omaa harkintaansa ja suurin osa vaihtaa renkaat ajoissa kelien muuttuessa, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa tiedotteessa.

Mutta kumpi talvirengasmalli sitten on suomalaisten suosiossa, kitkat vai nastat? Autoliiton mukaan suomalaisilla on asiaan selvä mielipide. Jopa 80 prosenttia autoilijoista kertoo luottavansa nastarenkaisiin. Pohjoisessa nastarenkaiden osuus on hiukan suurempi kuin etelässä. 

- Nastarenkaat ovat tietyissä keleissä, kuten vetisellä jäällä, pidoltaan usein selvästi parhaat, mutta moni valitsee nastarenkaat vain vanhasta tottumuksesta. Laadukkaat nastattomat renkaat ovat erittäin hyvä vaihtoehto ja monissa yleisissä talviolosuhteissa jopa nastarenkaita paremmat. Tärkeintä talviliikenteessä on kuitenkin renkaista riippumatta sovittaa ajotapa ja -nopeus kelin mukaiseksi, Tolvanen painottaa.

Lue myös: Pesetkö autosi yhtä usein kuin suuri osa suomalaista? 5 vinkkiä, joilla vältät ikävät mokat

Lähde: Autoliitto

Kilpailut

Uusimmat