Kuva: Shutterstock

HSY korottaa vesi- ja jätehuollon hintoja - taustalla pakottava syy

11.10.2024 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Korotukset tulevat voimaan vuoden alusta.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tiedottaa joutuvansa korottamaan vesi- ja jätehuollon maksuja vuodelle 2025. Uudet hinnankorotukset tulevat voimaan 1. tammikuuta 2025.

Käyttömaksuja korotetaan keskimäärin 8 prosenttia ja perusmaksuja 13 prosenttia. Korotusten taustalla on ikääntyneiden vesiputkien vaatima saneeraus ja siihen liittyvät investoinnit, joiden myötä hintoja on pakko korottaa. Lisäksi korotuksissa näkyy myös arvonlisäveron että yleisen kustannustason nousu.

– Merkittävä osa pääkaupunkiseudun vesihuoltoverkostosta on tulossa niin sanottuun 'putkiremontti-ikään', ja meidän täytyy varautua ajoissa kasvavien kaupunkien tarpeisiin sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin, kuten rankkasateisiin ja tulviin. Tulevina vuosina saneerausten määrä tulee kasvamaan, eivätkä nykyiset vesimaksut riitä kattamaan näitä välttämättömiä investointeja. Investoinneilla takaamme pääkaupunkiseudun asukkaille luotettavan vesihuollon ja vähennämme ympäristökuormitusta myös tulevaisuudessa, kommentoi tiedotteessa HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred.

Hintojen nousu voi isoissa taloissa kohota useillakin euroilla kuukaudessa. HSY:n arvion mukaan hinnat tulevat nousemaan seuraavasti:

- vesimaksu kuutiometriltä nousee 1,90 eurosta 2,05 euroon

- jätevesimaksu kuutiometriltä nousee 2,22 eurosta 2,40 euroon

- perusmaksun yksikköhinta kerrosneliöltä nousee 0,0276 eurosta 0,0311 euroon.

Muutokset voivat tarkoittaa konkreettisesti esimerkiksi 150 neliön omakotitalolle, jonka vuosittainen vedenkulutus on 180 m3, noin 7 euron kustannusten nousua kuukaudessa käyttö- ja perusmaksujen nousun myötä.

Jätehuollossakin investointeja

Lisäksi nousevat myös kiinteistöjen jäteastioiden tyhjennysmaksut, jotka nousevat sekajätteen osalta 7,1 prosenttia, pakkausjätteen osalta 4 prosenttia ja biojätteen osalta 3 prosenttia. Yksittäiselle taloudelle nämä eivät kuitenkaan välttämättä näy kukkarossa yhtä selvästi kuin vesimaksujen nousu.

– Kierrättäminen on erittäin tehokas tapa säästää kiinteistön kustannuksissa, sillä sekajäte on kallein jätelaji. Vaikka hinnat nousevat, on talouskohtainen nousu kuitenkin maltillista, Fred toteaa. Esimerkiksi 10 huoneiston taloyhtiössä jätehuollon kustannus nousee keskimäärin 8,62 euroa vuodessa per huoneisto, Fred sanoo.

Jätehuolto on tekemässä toimintaansa kuitenkin investointeja, joihin nykyisellään maksut eivät riittäisi. Investointeihin kuuluu esimerkiksi biojätteen käsittelyn kehittäminen entisestään sekä syntyvän biokaasun tehokas energiahyödyntäminen.

Lue myös: Tiesitkö? Veronpalautus voi vaikuttaa saataviin tukiin

Lue myös: Hallitus kaavailee lisää leikkauksia työttömyysturvaan - voi vaikuttaa jopa sadoilla euroilla etuuteen

Lähde: HSY

Kilpailut

Uusimmat