Kuva: Shutterstock

Eläinsuojelurikoksia perustellaan usein rahaongelmilla tai suurella työmäärällä, kertoo tutkimus

14.10.2024 14:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Noin kolmasosa eläinsuojelurikoksista kohdistui tuotantoeläimiin ja loput lemmikkieläimiin.

Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, minkälaisia eläinsuojelurikoksia Suomessa tehdään ja minkälaisia perusteluja niiden puolustukseksi esitetään. 

Tutkimuksessa selvisi, että käräjäoikeudet pitivät tuotantoeläimiin kohdistuvia rikoksia keskimäärin vakavampina kuin lemmikkieläimiin kohdistuneita. Tätä perusteltiin sillä, että rikokset olivat yleensä pitkäkestoisempia, koskettivat suurempaa määrää eläimiä ja johtivat useammin eläinten kuolemaan. 

Tuotantoeläimiin kohdistuvista eläinsuojelurikoksista syytetyt vetosivat yleisimmin hankaliin olosuhteisiin, kuten suureen työmäärään, taloudellisiin ongelmiin, haastavaan säähän tai avioeroon.

–  Lähes puolet heistä katsoi, että ei ollut toiminnallaan aiheuttanut haittaa eläimille. Yli kolmasosa taas syytti valvontaviranomaisia ammattitaidon puutteesta tai epäammattimaisesta käyttäytymisestä. Osa koki taloudellisten velkojen estäneen tuotantoeläinten pidon lopettamisen, kertoo yliopiston väitöskirjatutkija Elli Valtonen.

Lemmikkieläimiin kohdistui usein väkivaltaisempia eläinsuojelurikoksia. Tutkimuksen mukaan niistä syytetyt myönsivät tekonsa useammin ja tarjosivat niille vähemmän selityksiä. Syytetyistä lähes puolet perusteli tekoaan eläimen käytöksellä, kuten tarpeella rangaista ei-toivotusta käytöksestä tai halusta kouluttaa. 

Muita oikeudelle esitettyjä perusteluita olivat myös itsepuolustus, päihtymys, sairaus ja vahingot. Usein tuomarit lievensivät rikosnimikkeitä tai hylkäsivät syytteet.  

Valtosen mukaan eläinsuojelurikoksiin puuttumisen ja niiden ennaltaehkäisyn kannalta on tärkeää kuunnella, miten rikoksista syytetyt perustelevat tekojaan ja vakuuttavat syyttömyyttään. Myös viranomaisten välistä yhteistyötä on tärkeää kehittää ja vahvistaa, jotta ongelmiin voidaan puuttua ennen kuin ne aiheuttavat kärsimystä niin eläimille kuin rikosten tekijöille.

Lue myös: Useilla koirilla Suomessa tavattu bakteeritartuntaa, jonka saaminen on aikaisemmin ollut harvinaista

Lue myös: Suloinen kääpiövirtahepo sai somen sekaisin - suosiolla myös haittapuolensa

Lähde: Helsingin yliopisto

Kilpailut

Uusimmat