Kuva: Shutterstock

Eduskuntatalon puhdistustyöt saatiin valmiiksi - näin kävi

14.10.2024 15:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Väriä saattaa yhä nousta pintaan.

Töhrityn Eduskuntatalon puhdistusoperaatio on saatu viimein valmiiksi. Jo viime viikolla arvioitiin, että puhdistus ei todennäköisesti tule riittämään kaiken väriaineen irroittamiseksi saumoista, rakennukselle useita kertoja tehdystä korkeapainehyörypesusta huolimatta huolimatta kaikki väriaine ei siltikään poistunut pylväiden saumoista.

Pylväiden kivipinnat ja seinien saumat puhdistuivat kyllä hyvin, mutta pylväiden saumojen kanssa tilanne on ongelmallisempi. Jonkin verran väriainetta saatiin nousemaan sauman pintaan pesuaineen avulla, mutta pienikin määrä värjää voimakkaasti ja sauma pidättää värin hyvin tehokkaasti. Tästä syystä saumoja saumauslaastia jouduttiin useista kohdista myös kokonaan poistamaan, jotta väriaine ei siirry kosteuden myötä jo puhdistettuun kohtaan.

Kohdat, joista laasti poistettiin, puhdistuivat täysin. Muihin kohtiin lisää väriä saattaa vielä saumojen kuivuessa nousta kuitenkin pintaan, minkä seurauksena keväällä voi olla edessä vielä toimenpide, jossa saumoja avataan lisää. Silloin niitä pystytään sään puitteissa myös uudelleen saumaamaan.  

Lue myös: Uutta tietoa töhrityn Eduskuntatalon kohtalosta - puhdistus ei todennäköisesti tule riittämään

Lähde: Eduskunta

Kilpailut

Uusimmat