Kuva: Shutterstock

Tilastokeskuksen datassa henkirikosten määrä kasvoi räjähdysmäisesti

17.10.2024 09:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Vaikka henkirikosten määrä on kasvanut, ovat esimerkiksi pahoinpitelyt ja ryöstöt sen sijaan vähentyneet.

Henkirikosten määrä on tänä vuonna kasvanut huomattavan paljon viime vuoden vertailujaksosta, selviää Tilastokeskuksen tuoreesta datasta.

Tämän vuoden tammi-syyskuussa henkirikoksia tuli tietoon peräti 75 kappaletta, mikä on yli puolet, jopa 40 kappaletta enemmän kuin viime vuoden samalla ajanjaksolla.  Myös henkirikosten yrityksiä oli 12 kappaletta enemmän kuin vuoden 2023 vertailujaksolla eli tänä vuonna 283.

Tilastoissa erottuu selvästi myös seksuaalirikosten kasvanut määrä. Tämä voi toisaalta tilastollisesti osittain selittyä sillä, että lakimuutoksen myötä rikoksen perusteet ja nimikkeet muuttuivat. Tämän vuoden tammi-syyskuussa seksuaalirikoksia ilmoitettiin jopa 6 700, mikä on kuitenkin 1 300 enemmän kuin edellisvuoden samalla ajanjaksolla.

Näistä huolimatta kokonaisuudeessaan henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten määrä laski 3,3 prosenttia. Pahoinpitelyjen ja ryöstöjen määrä näyttää tilastoissa laskeneen viime vuoden vertailujaksosta, sillä tämän vuoden tammi-syyskuussa ilmoitettiin 29 000 pahoinpitelyä, mikä on 4,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Ryöstöjä taas ilmoitettiin 2000, mikä on 5 prosenttia vähemmän.

Lue myös: Lähisuhdeväkivalta voi koskettaa ketä tahansa – tässä 6 auttavaa tukipalvelua

Lue myös: Alle 15-vuotiaiden tekemät väkivaltarikokset kasvaneet rajusti Lounais-Suomessa: "Tilanne on vakava"

Lähde: Tilastokeskus

Kilpailut

Uusimmat