Kuva: Shutterstock

Nuorten kostotoimet ja väkivallankehotukset somessa huolestuttavat: "Kuvaamalla väkivaltaa, ruokit väkivaltaa"

22.10.2024 13:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Nuorten keskuudessa leviää ilmiö, jossa kiusaajalle kostetaan jopa uhkaavilla tavoilla.

Poliisi kertoo, että Lahdessa alaikäisten nuorten keskuudessa on levinnyt syksyllä huolestuttava ilmiö, jossa kiusaajalle kostetaan kiusaaminen nöyryyttävillä ja jopa uhkaavilla tavoilla. 

Hämeen poliisin tietoon on tullut tapaus, jossa yksi alaikäinen on joutunut pahoinpitelyn ja nöyryytyksen uhriksi. Pahoinpitelyä seurasi iso joukko nuoria, tilannetta kuvattiin ja kuvattua materiaalia levitettiin sosiaalisessa mediassa. Tapausta tutkitaan rikosnimikkeillä pahoinpitely, lievä pahoinpitely, laiton uhkaus ja kunnianloukkaus.

Poliisin tietoon on tullut myös tapaus, jossa sosiaalisen median kanavaan perustetussa ryhmässä ryhmän jäseniä vaaditaan raportoimaan yhdestä tietystä nuoresta. Ryhmässä on kehotettu kohdistamaan väkivaltaa tätä tiettyä nuorta kohtaan. Kaikki ryhmän jäsenet ovat alle 15-vuotiaita.

Poliisi muistuttaa, että kehotukset väkivallan teoista ovat vakavia ja voidaan rinnastaa yllyttämiseksi rikokseen. Myös ryhmään kuuluvat nuoret, jotka seuraavat tai tarkkailevat uhria voivat syyllistyä vainoamiseen. Vaikka alle 15-vuotiasta ei voida tuomita rikoksesta, on hän kuitenkin korvausvelvollinen.

Nuorten ei tule myöskään sortua siihen harhaluuloon, että someen voi jakaa millaista materiaalia tahansa ilman seurauksia. Poliisi pystyy paljastamaan rikoksia myös digiympäristössä.

Molemmissa tapauksissa suuressa joukossa mukana olleet nuoret kertovat usein syyksi, että olivat mukana vain sivustaseuraajina tai kuvaamassa tilannetta. Poliisi kertoo, etteivät nuoret usein edes ajattele, että he voivat syyllistyä rikokseen jakamalla sosiaalisen median kanavilla kuvaamiaan videoita. Jakamalla tällaisia videoita voi syyllistyä kuitenkin esimerkiksi kunnianloukkaukseen, ja videoiden jakaminen voi vaikeuttaa myös poliisin esitutkintaa.

- Kuvaamalla väkivaltaa, ruokit väkivaltaa. Osallistumalla yllytyksiin, ruokit kiusaamista. Älä mene näihin mukaan, ohjeistaa ylikonstaapeli Tuomas Puukko Hämeen poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnosta. 

Lue myös: Maastoetsinnät tuottivat tulosta: Toholammilta löydettiin lisää ihmisen jäänteitä

Lue myös: 10-vuotias lapsi jäi linja-auton alle - loukkaantui vakavasti

Lue myös: Merkit, joista tunnistat pentutehtailun - poliisi listasi varoitusmerkit

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat