Kuva: Shutterstock

Näin käy Suomen väestönkasvun 2040-luvulla - Tilastokeskus arvioi

24.10.2024 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Syntyvyys on laskenut voimakkaasti viime vuosina ja vuosikymmeninä.

Tilastokeskus on arvoioinut, että syntyvyys on suurempaa kuin kuolleisuus vain harvoissa kunnissa enää 2040-luvulla.

Tilastokeskuksen tuoreen väestöennusteen perusteella tällaisia kuntia on Suomessa vuonna 2045 jäljellä enää 13. Esimerkiksi viime vuonna niitä oli Suomessa yhä 31, mikä toisaalta sekin on vain noin joka kymmenes kunta Suomessa. 

Maantieteellisesti eniten väestö kasvaisi tulevaisuudessakin Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Tilastokeskuksen yliaktuuri Minna Wallenius kuitenkin muistuttaa, että sekin kasvu johtuu pitkälti maahanmuutosta ja tulee todennäköisesti myös ennen pitkää kääntymään laskuun siitäkin huolimatta.

- Uudenmaan väkiluku kasvaisi nykyisestä lähes 259 000:lla vuoteen 2035 mennessä. On kuitenkin hyvä huomata, että kasvu on pidemmän päälle muuttoliikkeen, erityisesti maahanmuuton varassa. Nykyisen kehityksen jatkuessa syntyneiden määrä laskee myös Uudellamaalla tulevaisuudessa alle kuolleiden määrän, ja ilman muuttovoittoa näin kävisi vielä nopeammin, Wallenius sanoo.

Käänne johtuu siitä, että syntyvyys on viime vuosina ollut voimakkaaassa laskussa. Koko maan tasolla syntyvyyden odotetaan kuitenkin tulevina vuosina nousevan hieman ja kääntyvän uudelleen laskuun vasta 2040-luvulla, kun synnytysikäiset ikäluokat alkavat pienentyä.

Naisten keskimäärin synnyttämien lasten määrän uskotaan kuitenkin pysyvän melko samana myös tulevina vuosina eli nykyisenä määränään, 1,26 lasta naista kohden.

Lue myös: Syntyvyys oli viime vuonna ennätysalhaista - katso missä kokonaishedelmällisyysluku oli pienin

Lue myös: Syntyvyys laskee odotettuakin nopeammin - tilastossa myös toinen mielenkiintoinen nytkähdys

Lue myös: Jo kertaalleen keskeytetty äitiyspakkausten tarjouskilpailu on nyt käynnistetty uudelleen

Lähde: Tilastokeskus

Kilpailut

Uusimmat