Kuva: Shutterstock

Sosiaalisessa mediassa jaetaan virheellistä tietoa horrostamaan valmistautuvista siileistä

27.10.2024 14:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

On normaalia, että suurin osa erityisesti nuorista siileistä kuolee talvihorroksen aikana.

Syksyn viiletessä ja hyönteisravinnon vähentyessä siilit vetäytyvät vähitellen horrostamaan. Ensimmäisenä vetäytyvät suurimmat urokset, kun taas edellisen kesän poikaset saattavat kerätä vararavintoa jopa pakkasten tuloon saakka. 

Sosiaalisessa mediassa jaetaan usein syksyisin virheellisiä neuvoja, joissa kehotetaan punnitsemaan siilejä. Korkeasaaren eläintarha kuitenkin muistuttaa tiedotteessaan, ettei terveitä siilejä pidä ottaa kiinni, vaikka ne näyttäisivätkin pieniltä syksyllä.

– Siiliä tai muutakaan luonnonvaraista eläintä ei eläinten hyvinvointilain mukaan saa ottaa hoitoon ilman selvää syytä. Pienempikin siili voi olla kokoonsa nähden normaalipainoinen ja terve, eivätkä hoitoon ottamisen kriteerit täyty, sanoo Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa tiedotteessa. 

Siili elää Suomessa levinneisyysalueensa pohjoisella äärirajalla, joten on tavallista, että erityisesti nuoret siilit eivät selviä talvesta. Selviytyminen riippuu esimerkiksi sopivan talvehtimispaikan löytymisestä ja sääoloista.

– On totta, että siilin mahdollisuudet selviytyä talvesta ovat sitä paremmat, mitä enemmän se painaa syksyllä. Selviytymistä takaavaa selkeää painorajaa ei kuitenkaan ole, vähän pienempikin siili voi selviytyä talvesta, olosuhteista riippuen, kertoo siileistä tietokirjan kirjoittanut Itä-Suomen yliopiston tutkija Mervi Kunnasranta Korkeasaaren tiedotteessa. 

Lue myös: Korkeasaaren amurintiikerit "virittäytyvät syystunnelmiin" 227 kilogrammaa painava möhkäle seuranaan

Lue myös: Neljä tunnettua museota suljetaan, kertoo Museovirasto

Lue myös: Vuosittain hylätään noin 20 000 kissaa

Lähde: Korkeasaari

Kilpailut

Uusimmat