Kuva: Shutterstock

Kasvihuonekaasujen määrä oli viime vuonna ennätyskorkea - katso pääasialliset syyt

28.10.2024 13:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Tiedot selviävät Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n julkaisemasta koosteesta.

Vuonna 2023 ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuudet olivat ennätyskorkeat, kertoo Ilmatieteen laitos. Tiedotteen mukaan hiilidioksidin pitoisuus on kasvanut kymmenen prosenttia vain kahdessa vuosikymmenessä, selviää Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n julkaisemasta koosteesta.

Vuonna 2023 hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä oli 420,0 ppm (tilavuuden miljoonasosaa), metaanin pitoisuus oli 1 934 ppb (tilavuuden miljardisosaa) ja dityppioksidin eli ilokaasun pitoisuus 336,9 ppb. 

- Hiilidioksidipitoisuuden kasvu ilmakehässä johtuu pääasiassa fossiilisten polttoaineiden käytöstä mutta myös sementin tuotannosta ja maankäytöstä. Vuonna 2023 hiilidioksidin määrää kasvattivat myös suurista kasvillisuuspaloista syntyneet hiilidioksidipäästöt ja mahdollisesti metsien hiilinielun pieneneminen, sanoo Ilmatieteen laitoksen yksikön päällikkö Annalea Lohila.

Hiilidioksidipäästöt ovat olleet viimeksi näin korkealla 3-5 miljoonaa vuotta sitten. Tuolloin maapallon keskilämpötila oli 2-3 astetta nykyistä korkeampi. 

Lue myös: WWF: "Ihmiskunta kuluttaa luontoa tahdilla, jota maapallo ei kestä"

Lähde: Ilmatieteenlaitos

Kilpailut

Uusimmat