Kuva: Markku Huhta-Koivisto

Järjestö listasi 14 uutta vaarassa olevaa lintulajia - Suomella erityisvastuu yhdestä

30.10.2024 16:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Asiantuntijat näkevät korjaavien toimien mahdollisuuksia EU:n käsissä.

Neljätoista uutta lintulajia todettiin maailmanlaajuisesti uhanalaiseksi tai silmälläpidettäviksi, kertoo BirdLife Suomi ry tiedotteessaan. Kyseiset linnut kuuluvat kahlaajalajeihin. Yksi maailmanlaajuisesti vaarantuneeksi määritellyistä on Suomen erityisvastuulaji.

Jänkäsirriäinen pesii Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä. Talvet se viettää Itä-Afrikan ja Etelä-Aasian rannoilla. Suomi kantaa siitä erityisvastuuta monestakin syystä.

- Reilu kolmannes maailman ja 75 prosenttia EU:n jänkäsirriäisistä pesii Suomessa, BirdLife Suomen tutkimus- ja suojelujohtaja Teemu Lehtiniemi kertoo tiedotteessa.

Lintulajin kanta on pienentynyt maailmanlaajuisesti yli 30 prosenttia viimeisen 14 vuoden aikana, arviot kertovat. Tälle ei osata nimetä tarkkaa syytä, mutta Suomesta epäillään löytyvän eräs vaikuttava tekijä. Ojituksista johtuvan soiden tilan heikkenemisen oletetaan vähentäneen jänkäsirriäisille sopivia pesäpaikkoja, tiedote paljastaa.

- EU:n ennallistamisasetuksen toimeenpanolla voidaan parantaa jänkäsirriäisen ja monen muun uhanalaisen lajin selviämistä sekä Suomessa että ulkomailla, Lehtiniemi summaa pohtiessaan korjaavia toimia.

Maailman suurin lintujärjestö BirdlLife International käsitteli uhanalaisten kahlaajalajien luetteloa YK:n luontokokouksessa Kolumbiassa. Järjestö vaati suurempia panostuksia uhanalaisten lajien suojeluun.

- Muuttolintujen väheneminen yhdistää eri maiden ja eri maanosien ihmisiä. Se on vahva symboli tämän hetken epäonnistumisille, BirdLife Internationalin pääsihteeri Martin Harper toteaa.

Lue myös: Espoossa lammesta on löytynyt haitallinen vieraslaji

Lue myös: Sosiaalisessa mediassa jaetaan virheellistä tietoa horrostamaan valmistautuvista siileistä

Lue myös: Kasvihuonekaasujen määrä oli viime vuonna ennätyskorkea - katso pääasialliset syyt

Lähde: BirdLife Suomi ry

Kilpailut

Uusimmat