Kuva: Shutterstock

Joka viides nuori on kokenut väkivallalla uhkaamista, kertoo tuore kysely

30.10.2024 09:45 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Tulokset ilmenevät Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin julkaisusta.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan lähes joka viides nuori on kokenut väkivallalla uhkaamista, kertoo Helsingin yliopisto tiedotteessa. Sen sijaan pahoinpitelyn uhriksi kertoo joutuneensa noin joka kymmenes vastaaja. Tulokset ilmenevät Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin julkaisusta.

– Poliisin tilastoihin verrattuna muutokset uhrikokemuksissa ovat vähäisiä. Kyselyn luvut kuvaavat kuitenkin uhriksi joutuneiden nuorten osuutta vastaajista – eivät tekojen määrää sinänsä, muistuttaa tutkijatohtori Karoliina Suonpää Helsingin yliopistosta.

Nuorisorikollisuuskyselyn mukaan nuorten yleisimpiä uhrikokemuksia ovat väkivallalla uhkaaminen, verkossa tapahtuva kiusaaminen sekä omaisuuden vahingoittaminen tai varastaminen. Näistä lähes kaikki olivat hieman lisääntyneet vuoden takaiseen kyselyyn verrattuna.

Alkoholiin kytkeytyvät rikokset vähentyneet

Nuorten yleisimpiä kiellettyjä tai rikollisia tekoja ovat alkoholin humalajuominen, luvaton verkkolataaminen ja luvaton poissaolo koulusta. Alkoholisidonnaiset teot ovat vähentyneet, myymälävarkaudet sen sijaan hieman lisääntyneet. 

Kyselyssä joka kymmenes nuori kertoi varastaneensa kaupasta kyselyä edeltäneen vuoden aikana. Fyysistä väkivaltaa sen sijaan oli käyttänyt 2-6 prosenttia vastaajista.

Suurinta osaa nuorten rikoksista ei ilmoiteta poliisille. 

Nuorisorikollisuuskyselyä on toteutettu vuodesta 1995 alkaen. Keväällä 2024 kyselyyn osallistui 8 221 yhdeksännen luokan oppilasta 101 koulusta ympäri Suomea ja kyselyn vastausprosentti oli 76.

Lue myös: Henkistä väkivaltaa kokevat etenkin naiset - THL:n tutkimus paljasti kolme yleisintä muotoa

Lue myös: Lähisuhdeväkivalta on saanut uusia piirteitä - yleisimmin selvä kaava kuitenkin toistuu

Lue myös: Yle: Raaka ilmiö yleistyy lasten keskuudessa: "Siinä voi olla 50 lasta ympärillä, jotka osallistuvat"

Lähde: Helsingin yliopisto

Kilpailut

Uusimmat