Kuva: Shutterstock

HS: Uuden suosituksen mukaan leikkeleitä ei kannattaisi syödä enää ollenkaan

06.11.2024 19:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Lihavalmisteet sisältävät turhan paljon suolaa ja rasvaa. Lihavalmisteiden on todettu olevan myös vahvassa yhteydessä suurentuneeseen paksu- ja peräsuolisyövän riskiin.

Marraskuun lopussa julkaistaan uudet suomalaiset ravintosuositukset. Suositusten mukaan prosessoitua lihaa, kuten leivän päälle tarkoitettuja leikkeleitä suositellaan syötäväksi niin vähän kuin mahdollista. Paras olisi, jos leikkeleitä ei syötäisi ollenkaan. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori ja neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Ursula Schwab kertoo Helsingin Sanomille, että suositukset perustuvat tutkimuksiin, joissa on todettu lihavalmisteiden olevan vahvassa yhteydessä suurentuneeseen paksu- ja peräsuolisyövän riskiin. Leikkeleissä on myös epäterveellisen paljon suolaa ja rasvaa sekä säilöntäaineena käytettyä nitriittiä. 

Uusien suositusten mukaan lihaa tulisi kokonaisuudessaan syödä aiempaa vähemmän. Suosituksissa kypsän lihan ja lihavalmisteiden enimmäismäärä on 350 grammaa viikossa, kun ennen se oli 500 grammaa. Uuden suosituksen mukaan liha-aterioita tulisi nauttia vain kaksi viikossa. Liha-ateriaa ei tule korvata siipikarjalla, vaan mieluiten palkokasveilla ja kalalla.

Vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja sen sijaan tulisi uuden suosituksen mukaan syödä aiempaa enemmän, vähintään 500-800 grammaa päivässä. Aiemmin suositus oli 500 grammaa päivässä.

Lue myös: THL:n uusi raportti paljastaa karuja tietoja suomalaisten alkoholinkäytöstä

Lue myös: Tällaisiin tuloksiin kestävyyskunnon tulisi keski-iässä yltää, jos kunto on vähintään kohtalainen

Lue myös: Kannattaako suu huuhdella tai käyttää suuvettä heti hampaiden pesun jälkeen? Hammaslääkäri ohjeistaa

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat