Nuoret haluaisivat vähentää somen käyttöä - syyt, joiden vuoksi se usein epäonnistuu
Yhä useammat nuoret haluaisivat vähentää sosiaalisen median käyttöä sekä digipelaamista. Asia käy ilmi Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry:n teettämästä Nuorten kulttuuri ja päihteet -selvityksestä.
Kyselyyn vastanneista yli puolet kertoi jo pyrkineensä vaikuttamaan omaan somettamiseen tai pelaamiseen. 28 prosenttia sen sijaan kertoi koittaneensa, mutta epäonnistuneensa.
Tyypillisiä tapoja somenkäytön vähentämiseen olivat muun muassa aikarajoitusten asettaminen, liikunnan tai muun harrastuksen aloittaminen, sovellusten poistaminen ja puhelimen jättäminen toiseen huoneeseen.
- Nuoret tarvitsevat tukea ja työkaluja laitteiden käytön hallintaan ja aikuisilla on siinä merkittävä rooli. Tärkeää ei välttämättä ole tietyn ruutuajan saavuttaminen tai luopuminen jostakin sovelluksesta, vaan tunne siitä, että somen käyttö ja pelaaminen ovat hallinnassa, ja niitä voi tehdä sen verran kuin tuntuu hyvältä, toteaa EHYTin pelikasvatuksen koulutussuunnittelija Krista Schulman tiedotteessa.
Suurimmaksi haasteeksi somekäytön vähentämisessä koettiin kaverit ja sosiaaliset suhteet, jotka usein ovat netissä. Moni myös pelkäsi jäävänsä jostain paitsi, jos eivät ole laitteiden äärellä. Pelaamisen ja somettamisen koettiin myös nostavan mielialaa.
Lähes 40 prosenttia vastaajista kertoi, että somesta on myös hyötyä. Hyödyllisiksi asioiksi koettiin yhteydenpito muihin, mahdollisuus tiedonhankintaan sekä mahdollisuus itseilmaisuun.
Haittapuolia nosti esiin 43 prosenttia. Suurimmiksi haitoiksi koettiin sen vaikutus keskittymiseen esimerkiksi koulussa, vaikutus kehon ja mielen hyvinvointiin sekä vaikutus ajankäyttöön.
Nuorten kulttuuri ja päihteet -selvitykseen vastasi kaikkiaan 1008 15–29-vuotiasta Suomessa asuvaa nuorta, joista alaikäisiä (15–17-vuotiaita) oli yhteensä 153.
Lue myös: Olisiko aika vähentää puhelimen käyttöä? 6 negatiivista terveysvaikutusta listattiin
Lue myös: Nukutko puhelimen vierellä? Ei kannattaisi
Lähde: EHYT