Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, millaisissa tapauksissa vuokranantaja saa käydä vuokra-asunnossa?

17.11.2024 16:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

On kuitenkin tärkeää muistaa, että asunnossa käymisestä on sovittava etukäteen vuokralaisen kanssa.

Tiedätkö, milloin vuokranantaja saa käydä vuokra-asunnossa? Tai tiedätkö miten toimia, jos vuokralainen ei päästä vuokranantajaa asuntoon? Suomen Vuokranantajat neuvoo, miten tällaisissa tilanteissa tulisi oikein toimia.

Vuokranantaja ei saa rynniä vuokra-asuntoon ilman syytä tai ilmoitusta, vaan vuokranantajan tulee aina sopia etukäteen vuokralaisen kanssa asunnossa vierailusta. Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen muistuttaa, että jos vuokranantaja menee asuntoon ilman lupaa tai ennakkoon lähetettyä käynti-ilmoitusta, on kyse kotirauhan rikkomisesta.

Vuokranantajan kannattaa ilmoittaa asunnossa vierailusta esimerkiksi viestillä tai sähköpostilla. Ilmoitus on kohteliasta jättää hyvissä ajoin etukäteen, esimerkiksi viikko ennen suunniteltua vierailua.

Vuokralaisen taas täytyy muistaa, että vuokranantajalla on oikeus vierailla asunnossa tietyissä tapauksissa, esimerkiksi silloin, kun se on tarpeen asunnon kunnon tai hoidon tarkistamisen vuoksi. Jos asuntoa ollaan myymässä tai vuokraamassa eteenpäin, on vuokranantajalla oikeus esitellä huoneistoa potentiaalisille ostaja- ja vuokralaisehdokkaille.
Vuokralainen ei saa kohtuuttomasti vaikeuttaa asunnossa käyntiä silloin, kun vuokranantajalla on siihen oikeus.

- Vuokralaiselle voi pahimmillaan syntyä vahingonkorvausvastuu esimerkiksi menetetystä vuokratulosta tai lisääntyneistä uudelleenvuokrauskuluista, jos uudelleenvuokraus ei onnistu vuokralaisen estettyä näyttöjen järjestämisen, Vilponen sanoo tiedotteessa.

Asunnossa käynneistä tulee sopia etukäteen vuokralaisen kanssa. (kuva: Shutterstock)

Mikäli vuokralaista ei yrityksistä huolimatta tavoiteta käyntiajankohdan sopimiseksi, voidaan Suomen Vuokranantajien mukaan sopimusesityksenä pitää myös vuokralaiselle toimitettua käynti-ilmoitusta, jossa vuokralaista pyydetään ottamaan yhteyttä esitetyn ajan ollessa sopimaton.

Käynti-ilmoitukseen on hyvä sisällyttää käynnin tekijän yhteystiedot, tieto käynnin perusteesta, mahdollisimman täsmällinen käyntiajankohta sekä arvio käynnin kestosta.

Huoneistoon tulee myös jättää aina ilmoitus siellä käymisestä. Mikäli vuokralainen on yrittänyt estää asuntoon pääsemisen esimerkiksi takalukon avulla tai muilla keinoilla, on vuokranantajalla oikeus turvautua poliisin virka-apuun päästäkseen asuntoon.

Käyntiä ei kannata pelätä

Suomen Vuokranantajat muistuttaa, ettei käyntiä kannata pelästyä, sillä useimmiten vierailut sujuvat ongelmitta. Molempien osapuolten kannattaa vain muistaa avoin ja hyvä kommunikointi vierailun järjestämisen suhteen.

- On molempien osapuolten etu, että huoneiston kunto tulee välillä tarkastettua yhdessä tuumin. Käynti ei vaadi vuokralaiselta erityistä valmistautumista tai siivousta. Käynnillä on helppo tarkistaa yhdessä mahdolliset korjaustarpeet ja kuulla toiveita niiden suhteen puolin ja toisin, Vilponen toteaa.

Lue myös: "Tuo turvaa myös vuokralaiselle" - ainakin nämä 3 asiaa vuokrasopimukseen tulisi sisällyttää

Lue myös: "Voi tulla yllätyksenä vuokralaiselle" - Tiesitkö tätä tärkeää seikkaa vuokrasopimuksen solmimisesta?

Lue myös: Mitä loppusiivoukseen kuuluu? Kattava lista muuttajan avuksi

Lähde: Suomen Vuokranantajat

Kilpailut

Uusimmat