Tuore raportti ennustaa tulevaisuuden lasten kolme suurta uhkaa - näin ne voitaisiin torjua
Lasten oikeuksia uhkaa tulevaisuudessa kolme suurta megatrendiä, lastenjärjestö UNICEF kertoo raportissaan. Raportti katsoo näiden vaikuttavan lasten elämään vuoteen 2050 mennessä sekä sen jälkeen.
Ensimmäinen uhista on väestörakenteen muutos. Tällä viitataan siihen, että väestö ikääntyy ja samalla lasten osuuden odotetaan vähentyvän kaikkialla maailmassa.
Samanaikaisesti kuitenkin lasten osuus matalan tulotason maissa voi jopa tuplaantua vuoteen 2025 mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä useampi lapsi tulisi asumaan matalan tulotason maissa eikä heidän perustarpeisiinsa pystyttäisi vastaamaan.
Toisena listataan ilmasto- ja ympäristökriisit, joiden katsotaan uhkaavan jo nyt vakavasti lasten oikeuksia. Ennustuksen mukaan vuosina 2025–2029 ilmastokriisin vaikutukset tulevat yleistymään entuudestaan.
Lasten kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että jopa kahdeksankertainen määrä lapsia altistuu äärimmäiselle helteelle, kolminkertainen määrä kärsii jokien tulvimisesta ja jopa kaksinkertainen määrä lapsia kokee äärimmäisiä metsäpaloja.
Kolmannella uhalla on ensikuulemalta positiivinen kaiku. Nimittäin 2050-luvulla lasten odotetaan olevan entistä koulutetumpia. Lähes 96 prosentilla kaikista maailman lapsista ennustetaan olevan tuolloin vähintään peruskoulutus. Samalla kuitenkin opetuksen laadun pelätään heikentyvän. Etenkin matalan tulotason maissa tätä enteilee paha opettajapula.
Opettajapulaa toivotaan saatavan kurottua muun muassa digitaalisten oppimisvälineiden avulla. Ongelmana tässä on se, että matalan tulotason maissa vain noin 26 prosentilla ihmisistä on internetyhteys. Samoissa maissa lapsilla ja nuorilla on vaikeuksia hankkia tarvittavia digitaitoja esimerkiksi sosioekonomisen aseman, kielitaidon ja sukupuolen takia.
UNICEF esittää raportissaan ratkaisuja tulevaisuuden uhkien torjuntaan. Näitä ovat muun muassa lapsilisiin ja lasten koulutukseen investoiminen, kiireellisemmät ja tiukemmat ilmastotoimet sekä teknologian saatavuuden tasapuolistaminen.
Tulevaisuus ei ole kuitenkaan pelkän synkän peitossa, sillä raportin mukaan lasten vointi maailmassa tulee keskimäärin kohenemaan.
- Ei kuitenkaan riitä, että lapset voivat keskimäärin hyvin, vaan lapsen oikeuksien sopimuksen voima on ulotettava jokaiseen lapseen, Suomen UNICEF:n ohjelmajohtaja Inka Hetemäki summaa tiedotteessa.
Lasten oikeuksien päivää juhlistetaan vuosittain marraskuun 20. päivänä. Tänä vuonna YK:n lasten oikeuksien sopimus täyttää 35 vuotta. Kyseessä on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus, jonka ulkopuolella on vain Yhdysvallat.
Lue myös: Kysely: Aiempaa useampi pienituloisen perheen lapsi ei saa kotona riittävästi ruokaa
Lue myös: Suomen väkiluku kasvoi ja sille on yksi selkeä syy
Lue myös: Näin Suomen työttömyystilanne kehittynee ensi vuonna - ennuste julki
Lähde: UNICEF