Kuva: Shutterstock

Montako tuntia sinä käytät älypuhelinta päivässä? Aivoliitto antoi suosituksensa

20.11.2024 19:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Suosituksilla pyritään suojelemaan lasten aivoterveyttä.

Lappeenrannan kaupunki ja Aivoliiton koordinoima kansallinen aivoterveysohjelma ovat syksyn 2024 aikana valmistelleet yhteistyössä suosituksia lasten, nuorten ja huoltajien älypuhelimien käyttöön vapaa-ajalla.

Tiedotteen mukaan suosituksilla pyritään suojelemaan lasten aivoterveyttä sekä nostamaan kokonaisvaltaista hyvinvointia. 

– Älypuhelimien käytöltä säästyvä aika lisää muun muassa perheen yhteistä aikaa, auttaa keskittymään muihin asioihin kuten lukemiseen ja liikkumiseen sekä tukee hyvää yöunta, sanovat kansallisen aivoterveysohjelman ohjelmapäällikkö Markku Holmi ja ohjelmakoordinaattori Tarja Keltto sanovat tiedotteessa. 

Näyttöön perustuvien suositusten mukaan alle 2-vuotiaalle ei älypuhelinta suositella lainkaan. 2-6-vuotiaille sopiva määrä älylaitteilla oloa on tunti päivässä ja tuolloinkin sisällön on oltava lapsen iälle sopivaa. Lapsen kiukuttelua olisi hyvä rajoittaa muilla keinoin kuin älylaitteilla.

Suositusten mukaan älypuhelimen hankintaa olisi syytä lykätä yläkoulun alkuun. Sosiaaliseen mediaan liittymistä suositellaan vasta 15-16-vuotiaana.

Pienen lapsen ollessa hereillä, myös vanhempien olisi suositusten mukaan hyvä välttää puhelimen käyttöä. Parasta olisi, jos sekä aikuiset että nuoret viettäisivät päivittäin korkeintaan 2-3 tuntia päivässä älylaitteella. Älypuhelimen toistuvaa avaamista kannattaa myös välttää, sillä keskeytykset kuormittavat aivoja.

Tiedotteessa korostetaan myös vanhempien vastuuta. Nukkumaan on syytä mennä ilman puhelinta ja ne laitetaan pois silloin, kun tehdään läksyjä tai vietetään aikaa perheen tai ystävien kanssa. Kun ollaan yhdessä, ollaan ilman älypuhelinta. 

Suositusten valmistelusta ovat vastanneet neuropsykologi ja kasvatustieteen professori Nina Sajaniemi ja Nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola. Lappeenrannassa valmistellut suositukset jalkautetaan myös kansalliseen käyttöön, sillä kansallinen aivoterveysohjelma jakaa suositukset kaikkien Suomessa asuvien käyttöön.

Lue myös: Norjassa halutaan nostaa sosiaalisen median ikärajaa

 Lähde: Lappeenranta

Kilpailut

Uusimmat