Tampereen seudun jätevedessä havaittiin poliovirusta - vastaava löydös tehtiin 10 vuotta sitten
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesiseurannan yhteydessä löydettiin poliovirusta, selviää tiedotteesta. Löydös kerättiin THL:n mukaan Tampereen seudulta marraskuun aikana.
Kyseessä on rokotteesta peräisin olevaa muuntunutta tyypin 2 poliovirusta. Se on muuntunut elävästä, heikennetystä, suun kautta otettavasta rokoteviruksesta.
Löydölle on selkeä selitys. Kyseisen viruksen löytyminen merkitsee THL:n mukaan sitä, että alueella on ollut näytteenottoaikana yksi tai useampi poliovirusta erittänyt henkilö. Täysin tai osittain rokottamaton henkilö voisi saada siitä tartunnan. Harvinaisessa tapauksessa siitä voisi sairastua oireiseen polioon, tiedotteessa kerrotaan.
THL:n ylilääkäri Leif Lakoman mukaan löydös on harvinainen, muttei täysin odottamaton. Hänen mukaansa vastaava löydös tehtiin Suomessa viimeksi noin kymmenen vuotta sitten. Lakoma kuitenkin muistuttaa, ettei löydöstä pidä huolestua liiaksi.
- Polioepidemian riski Suomessa on pieni. Meillä on yksi Euroopan parhaista polion seurantajärjestelmistä, ja lisäksi rokotuskattavuus poliota vastaan on korkea, Lakoma sanoo.
Suomessa poliorokotusten antaminen aloitettiin vuonna 1957. Viimeinen poliotapaus todettiin Suomessa vuonna 1985. Rokotus on osa kansallista rokotusohjelmaa.
- Kannattaa varmistaa, että oman lähipiirin rokotussuoja on kunnossa ja tarvittaessa ottaa puuttuvat rokotteet. Erityisesti tämä koskee niitä ulkomailta Suomeen töihin tai opiskelemaan tulleita aikuisia, joiden lapsuuden rokotussuojassa voi olla puutteita, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo tiedotteessa.
Nykyään Suomessa käytettävä pistettävä rokote ei sisällä eläviä viruksia. Näin ollen siitä ei voi saada poliovirustartuntaa.
Polio on Euroopan jätevesissä suurennuslasin alla, sillä sen esiintyvyyttä seurataan useassa maassa. Löydöksen kaltaisia muuntuneita tyypin 2 polioviruksia on menneen syksyn aikana löydetty myös Espanjan, Puolan ja Saksan jätevesistä.
Maailman terveysjärjestö WHO on tutkinut löydöksiä. Järjestön mukaan virukset ovat geneettisesti yhteydessä alun perin Nigeriassa jylläävään viruskantaan. Varsinaisia poliotapauksia Euroopassa ei ole kuitenkaan raportoitu yhtäkään.
WHO luokittelee polion kansainväliseksi kansanterveysuhaksi. Suomessa polio luokitellaan yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi.
Lue myös: Suomen yleisin ammattitauti on vuodesta toiseen sama
Lue myös: Suomessa todettiin tänä vuonna ennätyksellisiä määriä tartuntatauteja
Lue myös: Lääkekorvausten alkuomavastuu nousee - katso, keihin se vaikuttaa eniten
Lähde: THL