Vuonna 2024 hukkui ennakkotietojen mukaan 88 ihmistä - yhteen asiaan kiinnitettävä nyt erityistä huomiota
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ennakkotietojen mukaan viime vuonna hukkui tapaturmaisesti 88 ihmistä. Tiedot täsmentyvät loppuvuodesta, mutta on odotettavaa, että hukkuneiden määrä on ennakkotilastoja suurempi. Ennakkotiedot kerätään mediasta ja avoimista viranomaislähteistä.
Hukkuneista 56 oli miehiä, 7 naisia ja 25 tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä. Hukkuneiden ikäjakauma ei ole vielä tarkentunut, mutta liiton mukaan aiempien tilastojen valossa hukkumiset painottuvat ikääntyneisiin.
Ennakkotietojen mukaan joulukuussa hukkui neljä ihmistä. Yksi hukkumista tapahtui vesiliikenteen yhteydessä, yksi jäihin vajoamisen seurauksena, yksi veteen putoamisen seurauksena ja yhdessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.
Jäällä liikuttava varoen
Liitto muistuttaa, että jäällä tulee näin talvisin liikkua erityistä varovaisuutta noudattaen. Pakkassää ja kalenterin päivämäärä kun eivät takaa, että jää oikeasti kantaisi.
”Jäihin pudonneen selviytymismahdollisuuksista kertoo suuntaa antava ”1+10+1-nyrkkisääntö”, joka jakautuu kolmeen kriittiseen vaiheeseen. Ensimmäisen minuutin aikana on ensisijaisen tärkeää hallita kylmäshokin aiheuttamat vasteet ja rauhoittua. Seuraavat kymmenen minuuttia ovat ratkaisevia itsensä pelastamiseksi jäistä. Tämän jälkeen on tunti aikaa hakeutua lämpimään. Mitä pidempään henkilö on kylmässä vedessä ja on alttiina jälkijäähtymiselle, sitä pienemmät mahdollisuudet pelastautumiseen on”, kertoo SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen tiedotteessa.
Hiltunen muistuttaa, ettei jäälle tule lähteä ilman turvavälineitä, kuten kaulalla roikkuvia jäänaskaleita. Jäälle ei myöskään kannata lähteä yksin.
"Mukaan tulisi mielellään myös ottaa kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen. Vaihtovaatteet on hyvä pakata vesitiiviisti reppuun, ja kännykkä kannattaa suojata vesitiiviillä pussilla ja pitää helposti saatavilla. Lisäksi kuivapuku tuo lisäturvaa jäällä liikkuvalle", liitto suosittelee.
Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto