Kuva: Shutterstock
Yli puolet suomalaisista on joutunut vaaratilanteeseen suojatiellä - täällä se on yleisintä
Vain kahdeksan prosenttia suomalaisista luottaa täysin siihen, että autoilija pysähtyy ennen suojatietä.
LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan vain kahdeksan prosenttia suomalaisista luottaa jalankulkijana täysin siihen, että autoilija pysähtyy ennen suojatietä antaakseen tietä.
– Tulokset ovat valitettavia mutta ikävä kyllä eivät yllättäviä. Yksi merkittävä turvallisuutta heikentävä tekijä on puhelimen näppäily ajon aikana. Nopeakin puhelimen vilkaisu vie kuljettajan huomion pois liikenteestä ja pidentää reaktioaikaa esimerkiksi tilanteessa, jossa pyöräilijä sujahtaa suojatielle. Sama pätee myös kevyen liikenteen kulkijoihin: heidänkin kannattaa pitää katse ympäristössä puhelimen sijaan, LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri kertoo tiedotteessa.
Useampi kuin joka toinen suomalaisista kertookin joutuneensa vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen suojatiellä. 31 prosenttia vastaajista kertoi näin tapahtuneen jalankulkijana. 18 prosenttia sen sijaan kertoi näin tapahtuneen pyöräilijänä.
Tiedotteen mukaan jalankulkija joutuu onnettomuuteen tai vaaratilanteeseen useimmiten pääkaupunkiseudulla. Sen sijaan pyöräilijä joutuu onnettomuuteen todennäköisimmin Pohjois-Pohjanmaalla.
Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista 40 prosenttia tapahtui pimeällä tai hämärässä. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat arvioivat, että heijastin olisi mahdollisesti pelastanut kuolemalta joka toisen heijastinta käyttämättömän.
– Etenkin Etelä-Suomessa talvi on ollut lauha. Räntä, tihkusade ja sumu heikentävät näkyvyyttä pimeällä entisestään, ja nollan kummallakin puolella sahaava lämpötila voi tehdä teistä paikoin vaarallisen liukkaita. Vähälumisena talvena teillä on näkynyt myös aiempaa enemmän pyöräilijöitä. Pimeät ja liukkaat olosuhteet korostavat ennakoinnin merkitystä, jotta suojatiet olisivat nimensä veroisia: hidasta ajoissa ja ota muut kulkijat huomioon, liikut sitten autolla, pyörällä tai jalan, Alaviiri sanoo.
Lue myös: Missä suomalaiset kolaroivat eniten? Vakuutusyhtiön mukaan yksi paikka nousee ylitse muiden
Lähde: LähiTapiola