Kuva: Shutterstock
Huonot Wikipedia-kuvat ärsyttivät - valokuvaajat tarttuivat toimeen
Sivuston huonolaatuiset kuvat ovat puhututtaneet jo vuosia.
Suosittu tiedonhakusivusto Wikipedia toimii lähes pelkästään vapaaehtoisten voimin. Tämä on yksi syy siihen, miksi sivulle on ladattu huonolaatuisia kuvia tai niitä puuttuu kokonaan joidenkin hakutulosten kohdalta.
Esimerkiksi suurin osa julkkisuuden henkilöistä otetuista kuvista on ammattilaisvalokuvaajien ottamia. Heidän kuviansa suojaa tekijänoikeudet eikä niitä monesti saa käyttää ilman korvausta. Wikipedia taas ei tähän käytä rahaa.
Sivustolla on myös tiukat säännökset käytettäville valokuville. Ladattujen kuvien pitää olla joko lataajan omia, lisenssivapaita tai muutoin julkisesti käytettävissä. Tästä syystä kuvien anti on hyvin rajallista.
Valokuvien huono laatu on hämmästyttänyt jo vuosien ajan. Muun muassa The New York Times kirjoitti aiheesta jo vuonna 2009. Artikkelissa nostettiin esille, kuinka jotkin kuuluisat ihmiset, kuten yhdysvaltalainen mediapersoona Howard Stern, olivat täysin vailla kuvaa.
Jo tuolloin Wikipedian edustaja Jay Walsh kertoi, että julkisuuden henkilöiden tiedottajat ottavat heihin jatkuvasti yhteyttä.
- He ottavat meihin yhteyttä sanomalla, että minulla on tällainen kuva ja haluan teidän käyttävän sitä, Walsh kertoi The New York Timesille lähes 16 vuotta sitten.
Silloinkin syyksi sanottiin, etteivät he voi käyttää heille sähköpostitse lähetettyjä kuvia tuosta vain. Vain saamalla kuvaajan luvan sitä voidaan käyttää.
Valokuvaajat saivat tarpeekseen ja käärivät hihansa
Wikipedian huonot kuvat ärsyttivät muun muassa joukkoa ammattilais- ja harrastajavalokuvaajia. Näistä valokuvaajista muodostui myöhemmin WikiPortraits, jonka tavoitteena on muuttaa suositun informaatiosivuston kuvia paremmiksi yksi kerrallaan.
Kuvaprojekti aloitettiin vuosi sitten vuonna 2024. Ryhmä työskentelee ilman minkäänlaista korvausta ja omalla vapaa-ajallaan. Suurin osa kuvaajista on yhdysvaltalaisia, mutta heitä löytyy myös muista maista.
Tällä hetkellä kuvaajia on yhteensä 55. Projektin kotisivulla etsitään jatkuvasti uusia vapaaehtoisia.
Projektin valokuvaajat osallistuvat usein erilaisiin tilaisuuksiin, kuten festivaaleille tai konferensseihin. Heidät on nähty kuvaamassa myös erilaisissa palkintotilaisuuksissa ja elokuvajuhlilla, kuten Cannes Film Festivalilla tai Nobel-palkintojen jakotilaisuudessa.
- Näissä tilaisuuksissa pystytämme toisinaan myös valokuvakopin, jossa kuka tahansa Wikipedia-sivun omaava voi poiketa ja otattaa valokuvansa, WikiPortraits-sivustolla kerrotaan.
Kuvaajat lähettävät otoksiaan Wikipedialle luvan kera, jotta ne voitaisiin päivittää sivuille.
Bryan Berlin, yksi projektin kymmenistä kuvaajista, kertoi BBC:lle nauttivansa vapaaehtoistyöstä. Hän kokee, että paremmat kuvat antavat myös parempaa informaatiota Wikipedian käyttäjille.
Myös julkisuuden henkilöt ovat kommentoineet projektia. Esimerkiksi Taru Sormusten Herrasta -elokuvasta tuttu näyttelijä Elijah Wood vaihtoi muutaman sanan Berlinin kanssa valokuvaamisen yhteydessä.
- Hän oli todella ystävällinen ihminen ja sanoi, että on todella hienoa, kun teemme tätä, Berlin paljastaa.
Lue myös: Yle varoittaa haittaohjelmaa levittävästä huijausviestistä
Lue myös: Uusi tutkimustulos ruutujan vaikutuksesta mielenterveyteen
Lue myös: Kuinka tarkasti olet seurannut viime aikojen uutisia? Testaa leikkimielisessä tietovisassa
Lähde: BBC, WikiPortraits, Wikipedia, The New York Times