Kuva: Shutterstock

Pilateksen hyödyt houkuttelevat monia - asiantuntija kertoo, mitä hittilajista kannattaa tietää

05.04.2025 20:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Pilateksen suosion taustalla on muun muassa lisääntynyt tietoisuus kehonhuollon ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkityksestä.

Pilates on noussut viime aikoina yhdeksi suosituimmista liikuntamuodoista, ja sen suosio jatkaa kasvuaan. Laji keskittyy kehon hallintaan, voimaan ja liikkuvuuteen. Sen juuret ulottuvat 1900-luvun alkuun, jolloin Joseph Pilates kehitti menetelmän, joka yhdistää fyysisen harjoittelun ja kehon ja mielen yhteyden.

Mutta mikä tekee pilateksesta juuri nyt niin trendikkään – ja miksi kaikki tuntuvat puhuvan siitä?

Kysyimme asiaa liikuntatieteen tohtorilta, valtiotieteen maisterilta, liikunnanohjaajalta ja pilatesohjaajana toimivalta Kati Kauravaaralta, joka toimii myös Suomen pilatesyhdistys ry:n puheenjohtajana.

- Ihmiset haluavat liikuntamuotoja, jotka eivät ainoastaan paranna fyysistä suorituskykyä, vaan myös edistävät henkistä hyvinvointia ja palautumista. Pilates vastaa tähän tarpeeseen täydellisesti, Kauravaara kertoo.

Myös sosiaalinen media on vahvistanut pilateksen asemaa trendilajina. Monet tunnetut urheilijat, julkisuuden henkilöt ja somevaikuttajat ovat ottaneet pilateksen osaksi rutiinejaan ja jakavat kokemuksiaan siitä. Tämä on Kauravaaran mukaan lisännyt lajin näkyvyyttä ja houkutellut uusia harrastajia.

- Harrastajat inspiroituvat erityisesti laitepilateksesta, koska se ei ole vielä Suomessa niin tunnettua kuin mattopilates.

Laji soveltuu kaikenikäisille ja -tasoisille liikkujille. Se on erinomainen liikuntamuoto niille, jotka haluavat parantaa ryhtiä, lisätä kehonhallintaa tai vähentää kehon kireyksiä. 

Kuinka usein pilatesta voi harjoittaa? 

Kauravaaran mukaan pilatekseksessa pätee ihan samat fysiologiset lainalaisuudet kuin muussakin liikkumisessa: säännöllisyys on tärkeää, jotta keho tottuu harjoituksiin ja tulokset näkyvät. Pilates on monipuolinen ja kehoa huoltava laji, jota voi harjoittaa useita kertoja viikossa. 

- Optimaalinen harjoitusmäärä riippuu tavoitteista ja lähtötasosta, mutta pääsääntöisesti 1-3 kertaa viikossa, hän ohjeistaa.

Vaikka pilates onkin tehokas treenimuoto, kannattaa keholle antaa myös muunlaista liikuntaa.

- Koska pilates ei niinkään kehitä sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa, eli se ei ole kestävyyttä edistävää liikuntaa lukuunottamatta Reformerin hyppylaudalla tehtävää harjoittelua, kannattaa pilateksen lisäksi myös kävellä, juosta, uida, pyöräillä, soutaa tai tehdä muuta kestävyysharjoittelua.

"Pilateksen nimellä myydään kaikenlaista" - tunteja varatessa kannattaa olla tarkkana

Kauravaara huomauttaa, että pilateksen nimellä myydään kaikenlaista, eikä ole itsestään selvää, että kaikki pilateksen nimellä myytävä nojaa Joseph Pilateksen perintöön - ja juuri siksi kannattaa olla tarkkana pilatestunteja varatessa.

- Kuka tahansa voi kutsua itseään pilatesohjaajaksi. Valitettavasti erityisesti kuntokeskuksissa pilatesta ohjaa myös sellaisia, jotka eivät ole käyneet pitkää pilatesohjaajakoulutusta. Toki joissain kuntokeskuksissakin pilatesta ohjaavat pitkän linjan pilatesohjaajat.

Pilatekseen hurahtanut voi kuitenkin maksaa pitkän pennin hittilajin tunnista. Tuntien kalliit hinnat koostuvat pilatesstudioiden kalliista kuluista ja pienistä ryhmäkoista. Lisäksi myös pilateslaitteiden hankinnat ovat kohtuullisen korkeita.

Kauravaara kuitenkin vinkkaa, että pilatesta on mahdollista harjoittaa myös matalammalla budjetilla;

- Moni pitkän pilatesohjaajakoulutuksen käynyt ohjaaja ohjaa myös esimerkiksi kansalaisopistossa. Siten mattopilatesta pääsee harjoittelemaan hyvinkin edullisesti kansalaisopistojen ryhmissä, joita toteutetaan koulujen liikuntasaleissa.

Nykyään mattopilatesta voi harjoittaa myös kotona livestriimattujen etätuntien tai tallenteiden avulla. Tietenkään tällöin ei ole mahdollista saada samanlaista ohjausta kuin livetunnilla, mutta se voi olla hyvä vaihtoehto kiireiselle harrastajalle tai vaikkapa henkilölle, joka haluaa perehtyä hittilajiin matalalla budjetilla.

Lue myös: Terveystrendi lupaa virkistyneitä aamuja – tätä mieltä asiantuntija on nenä- ja suuteipeistä

Lue myös: Prinsessa Victoria esitteli värikombon, joka on täydellinen kevääseen - tästä kelpaa inspiroitua

Kilpailut

Uusimmat