Älä puhu työhaastattelussa pelkästään itsestäsi - 9 pahinta virhettä, jotka voit tehdä
Työhaastatteluun valmistautuminen voi olla erittäin stressaavaa, mutta siitä on turha huolehtia. Kun muistat ottaa tarpeelliset asiat mukaan haastatteluun ja olet pukeutunut asianmukaisesti, olet jo vahvoilla.
On myös asioita, joita kannattaa vältellä työhaastattelussa. Näitä tilanteita kannattaa vältellä, sillä ne voivat viedä sinulta työpaikan jo ennen kuin olet sen saanut.
1. Keskityt haastattelutilanteessa vain itseesi
Haastattelija huomaa helposti sen, mikäli puhut jatkuvasti vain itsestäsi. Varmista siis se, että kun vastaat kysymykseen, et puhu siitä mitä itse haluat, vaan miten haluat auttaa yritystä kasvamaan ja uudistumaan. Jos kuitenkin haluat puhua omista tarpeistasi yrityksen suhteen, yhdistä asiaan firman menestyminen (kuinka haluat edistää voittoa).
2. Et mieti vastausta yllättävään kysymykseen
Monet vastaavat kysymyksiin mahdollisimman nopeasti, koska heistä tuntuu, että se on velvollisuus työhaastattelussa ollessa. Usein voi kuitenkin tapahtua niin, että möläytät jotain täysin harkitsematonta, mikäli et punnitse vastauksiasi hetken.
Jonkin kysymyksen yllättäessä ota siis hetki aikaa itsellesi, ja mieti hyvä vastaus. Älä huolehdi siitä, että haastattelijasi häiriintyisi hetken tauosta haastattelussa - hän todennäköisesti arvostaa enemmän sitä, että mietit vastauksesi huolella. Jos et tiedä kysymykseen vastausta, älä panikoi. Voit harjoitella suosituimpiin, "vaikeimpiin" kysymyksiin vastauksia kotona.
3. Kiertelet asioiden ympärillä
Mene suoraan asiaan. Asioiden kierteleminen voi kadottaa haastattelijan mielenkiinnon, tai hän ei välttämättä pysy kärryillä siitä, mikä asiasi pointti on. Vastaa kysymyksiin yksi kerrallaan, näin pystyt selittämään jokaisen asian kerrallaan ja keskittyä pelkästään siihen. Ole ytimekäs, ja jäät varmasti haastattelijasi mieleen.
4. Et ymmärrä yhtiötä, etkä tuotetta
Tämä viestii työnantajalle, ettet ole vaivaantunut tutkimaan yhtiön taustoja. Oletko sinä siis oikeasti kiinnostunut tästä työpaikasta, vai oletko hakenut siihen pelkästään rahan vuoksi? Jos sinä et työnhakijan silmissä ole lainkaan kiinnostunut työskentelemään firmassa, miksi hän näkisi vaivan palkatessaan sinut?
Haastattelija leikkaa omasta päivästään aikaa juuri sinun haastatteluusi, joten mikset käyttäisi aikaa firman tutkimiseen. Pelkästään tämän tekemättä jättäminen voi johtaa sinun sivuuttamiseesi työnhaussa.
5. Olet tylsä
Olet täyttänyt mahdolliset lomakkeet ja ilmestyt paikalle täysin puunattuna. Näytä kuitenkin jollain tavalla persoonallisuutta haastattelusi aikana, jotta työnantaja saa pienen maistiaisen todellisesta persoonastasi.
Älä pelkää olla oma itsesi, työnantaja arvostaa varmasti rehellisyyttäsi. Älä kerro haastattelijallesi asioita joita he haluavat kuulla, vaan anna oman mielipiteesi kuulua hyvän maun rajoissa.
6. Puhut palkasta ja työn eduista, ennenkuin haastattelija tuo ne esille
On varmasti tärkeää tietää, kuinka paljon palkkaa uudesta työstä tulee saamaan. Älä kuitenkin kiipeä takapuoli edellä puuhun, ja odota kärsivällisesti sitä, että haastattelija ottaa asian puheeksi. Jos sinä alat puhumaan rahasta ensimmäisenä, voi työnantaja ärsyyntyä asiasta.
7. Anelet
Jos tarvitset työtä todella paljon, ja sinun taloudellinen tilanteesi paranisi huomattavasti uuden työn myötä, älä sano sitä mahdolliselle uudelle työnantajallesi. Työnantaja palkkaa sinut heidän tarpeensa takia, ei sinun. Sen sijaan, että kertoisit tarvitsevasi työtä, voit kertoa haastattelijallesi asioita, miksi sinut kannattaa palkata. Ole itsevarma, se paistaa lävitsesi!
8. Sanot epämiellyttäviä asioita entisestä työnantajastasi
Vaikka entinen pomosi olisi ollut maailman raivostuttavin, älä kuitenkaan kerro sitä työhaastattelussa. Muiden yritysten tai pomojen mustamaalaaminen on erittäin huonoa käytöstä, se antaa sinusta välittömästi negatiivisen vaikutelman, eikä vaikuta millään tavalla ammattimaiselta.
Sinulla on ainoastaan yksi tilaisuus tehdä vaikutus haastattelijoihisi, ja tämä ensivaikutelma sinusta pysyy heidän mielessään myös haastattelun aikana.
9. Et kysy kysymyksiä
Kysymysten kysyminen voi olla ratkaiseva tekijä, sillä tässä työnantaja näkee oletko tutustunut yritykseen ja oletko todella kiinnostunut työstä, jota haet. Oikeanlaiset kysymykset voivat todella herättää työnantajan kiinnostuksen.
Lue myös: Kättelyyn on olemassa hyödyllinen etiketti - hallitsetko sen?
Lähde: Pop Sugar