Lenkkeiletkö väärin? Vältä nämä virheet juoksun aikana

16.10.2012 11:15 - Eeva Rajala

Juokseminen ja lenkkeily ovat mieltä ja kehoa raikastavaa puuhaa. Moni voi kuitenkin tietämättään juosta väärällä tekniikalla, josta koituu muun muassa selkäsärkyjä. 

Prevention-terveyslehden nettisivuilla kerrotaan, että jokaisen lenkkeilijän kannattaa käydä askel askeleelta läpi oma juoksuasento, jotta vältyttäisiin kivuilta, venähdyksiltä ja loukkaantumisilta.

1) Pää
Joskus juoksija voi lepuutella päätään niin, että laittaa leuan lähelle rintaa. Älä kuitenkaan juokse pitkiä matkoja tässä asennossa, sillä se voi koitua niskasi säryiksi. Pidä pää selkärankasi jatkona suorana. Näin hengittäminenkin helpottuu lenkin aikana. Pään asennon tarkistaminen saattaa myös saada koko vartalon ryhdikkäämpään asentoon, mikä puolestaan tekee juoksemisesta tehokkaampaa.

2) Olkapäät
Saatat huomaamattasi jäykistää hartioitasi niin, että olkapääsi ovat lähellä korviasi. Tämän jälkeen mietit, miksi päätäsi tai niskaasi särkee. Lenkin aikana hengitä syvään sisään ja uloshengityksen aikana rentouta ylävartalosi ja aktiivisesti aseta olkapääsi ryhdikkääseen asentoon. Huonossa ryhdissä juokseminen tekee hengittämisestä vaikeaa, mutta samalla se kuormittaa alaselkääsi.

3) Käsivarret
Jätä käsien jumppaaminen aerobiciin tai tanssilattialle. Käsien ei pitäisi huitoa edestakaisin kovinkaan paljon lenkin aikana, sillä se käyttää turhaan energiaa, väsyttää lihaksiasi ja itse asiassa estää kehoasi liikkumasta tehokkaasti eteenpäin. Keskity käsien keinumiseen taakse ja eteen. Pidä kyynärpäät 90 asteen kulmassa.

4) Kämmenet
Käsiä ei kannata pitää nyrkissä juoksulenkin aikana, sillä se kuluttaa turhaa energiaa ja väsyttää lihaksiasi. Näytät myös melko vihaiselta juoksijalta. Pidä ylävartalossasi tietty rentous koko lenkin ajan, vaikka muista pitää myös ryhti! Pidä kämmenet rentoina avonaisessa nyrkkiasennossa. Kuvittele vaikka pitäväsi kummassakin kädessä raakoja kananmunia.

5) Vatsa
Monet juoksijat valittavat alaselän kivuista. Yksi syy niihin on se, ettei juoksija huomioi vatsalihasten toimintaa. Juostessa keskity viemään napasi lähelle selkärankaa ja samoin pidät lantion ja selkärangan vakaana.

6) Jalat
Juoksijat väittelevät usein siitä, miten jalkapohjan kuuluu iskeytyä maahan juostessa. Jos haluat juosta niin, että se tuottaa vähiten painetta nilkoille ja polville ja samalla pystyt suurella voimalla ponnistamaan uuteen askeleeseen, kannattaa tulla maahan jalkapohjan keskiosalla. Siitä pystyy helposti vierittämään painon varpaisiin ja seuraavaan juoksuaskeleeseen. Avainasemassa on kevyt ja pehmeä juoksuaskel. Kuvittele itsesi vaikka peuraksi, joka loikkii hiljaa ja vaivattomasti liikkuessaan.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat