Vanhemmat huomio: 7 yleistä asiaa, joita ei koskaan saisi sanoa lapselle
Arjen ja kiireen keskellä saatamme antaa huomaamattamme lapsillemme viestejä, jotka ovat vain haitaksi. Alla seitsemän erittäin yleistä, mutta haitallista kommenttia, joita jokaisen vanhemman tulisi välttää sanomasta lapselleen.
”Olet nero”
Jos kehut lapsesi olevan nero, antaa se viestin, että hänen osaamisensa on perittyä tai muuten automaattista ja silloin ensimmäisen haasteen edessä hän alkaa epäillä taitojaan. Sen sijaan kehu hänen taitoaan ratkaista ongelma ja tehdä lujasti töitä haasteen edessä. Painota enemmänkin pitkäjänteisyyttä ja omistautumista ennemmin kuin älyä, sillä pelkällä älyllä ei elämässä pääse pitkälle.
”Näytänpä lihavalta/ rumalta/ ym.”
Oma itseinhosi voi vaikuttaa yllättävän paljon lapseesi ja hänen minäkuvaansa. Sen sijaan kerro mistä pidät kehossasi ja mistä vartalon osista olet ylpeä ja se opettaa myös lapsellesi sen, että hänkin on kaunis ja arvokas omana itsenään. Harva vanhempi on tietoinen, kuinka paljon lapset ottavat mallia vanhempiensa asenteista.
”Olet pyöristynyt, sinun pitää liikkua enemmän”
Yhteiskunnassa, jossa ihannoidaan laihuutta, on monelle vanhemmalle liikunta automaattinen avain painon pudotukseen. Älä kuitenkaan koskaan kehota lasta liikkumaan kilojen karistamisen vuoksi, vaan siksi, että liikunta on hauskaa ja sitä voi tehdä koko perhe yhdessä. On huono, jos lapsesi yhdistää liikunnan olevan rangaistus jostain.
”No pojat on poikia”
Kyseessä on erittäin haitallinen lausahdus, jota viljellään usein silloin, kun pojat vaikkapa kiusaavat tyttöjä. Lausahdus antaa ymmärtää, että pojat ovat luonnostaan rajuja ja väkivaltaisia, kun taas tyttöjen osa on olla uhri ja niellä osansa. Sen sijaan tee selväksi, ettei väkivalta ketään kohtaan ole koskaan hyväksyttävää.
”Näytät ihan superkauniilta/komealta, aivan upealta!”
Lastaan saa toki kehua, mutta älä kehu pelkästään lapsen ulkonäköä ylitsevuotavasti. Jos ylistät pelkästään hänen ulkonäköään jatkuvasti, antaa se viestin, että ulkonäkö on kaikista tärkeintä ja hänen arvonsa on riippuvainen ulkonäöstä. Korosta sen sijaan hänen valintojaan sekä arvojaan ja niiden merkitystä.
”Annappa mummille suukko”
On tärkeää opettaa lapselle jo pienestä alkaen, että hän itse on oman kehonsa herra. Jos käsket itse lapsen antaa vaikkapa lähtösuukko isoäidille tai halaus ystävälle, antaa se viestin, että lapsen hellyys ja keho ovat jotain, josta joku muu voi määrätä tai jonka voi vain pyynnöstä antaa. Kehotuksen sijaan kysy lapseltasi, haluaisiko hän antaa suukon tai halauksen ystävälleen tai sukulaiselleen. Tavalla voi olla kauaskantoiset seuraukset ihmissuhteisiin aikuisiällä.
”Älä koske alapäähäsi”
Omaan kehoon voi liittyä paljon häpeää, ja vanhempien sanomisilla voi olla tähän suuri merkitys. Jos pieni lapsi koskettelee intiimialueitaan, älä kiellä häntä koskemasta itseensä, vaan opeta hänelle, että aina ei ole sovelias hetki tai paikka itsensä tutkiskeluun. Jos pieni lapsi esimerkiksi tutkii itseään ruokapöydässä, voit sanoa, että ruokapöytä ei ole sopiva paikka kosketella itseään, mutta lapsi voi mennä vaikkapa omaan huoneeseensa jatkamaan. Jos viestität intiimialueiden koskettelun olevan kiellettyä, liittää lapsi aina sukuelimiinsä häpeän.
Lue myös: Äiti huomasi puhuvansa rumasti lapselleen - arkinen positiivisuusharjoitus ratkaisi ongelman
Lue myös: Isä talutti pientä tytärtään valjaissa - paheksuneille ohikulkijoille suunnattu teksti leviää
Lähde: Women’s Health Magazine