Kuva: Fotolia

Nyt vietetään naistenviikkoa! - Järjestä ystävillesi jälkiruokabrunssi

18.07.2017 09:46 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Aina on syytä juhlaan, etenkin jos vietetään naisille nimettyä viikkoa. Kutsu sen kunniaksi koolle parhaat ystäväsi nauttimaan kakkua ja kuohuvaa.

Perinteistä naistenviikkoa vietetään 18.–24.7. Viikko on nimetty naistenviikoksi, koska tällä seitsemän päivän jaksolla kaikki päivät nimipäiväkalenterissa on omistettu naisille.

Naistenviikolle on sijoitettu almanakkaan yli 30 nimeä. Viikon aikana viettää nimipäiväänsä kaikkiaan yli 600 000 suomalaista naista:

Riikka (18.7.)

Saara, Sara, Sari, Sarita, Salla ja Salli (19.7.)

Maarit, Maaret, Marketta, Margareeta, Reetta ja Reeta (20.7.)

Johanna, Jenni, Jenna, Jonna, Joanna, Hanna, Hanne ja Hannele (21.7.)

Leena, Matleena, Lenita, Leeni (22.7.)

Olga, Oili (23.7.)

Kristiina, Kirsti, Kirsi, Krista, Kiia, Tiina ja Tinja. (24.7.)

Helppo suklaamousse

4 annosta

2 ½ dl kuohukermaa

2 tl kaakaota

3 tl hienoa sokeria

4 kpl ohuita suklaakeksejä

Valmistusohje:

1. Sekoita kerma, kaakao ja sokeri. Vatkaa kovaa.

2. Jaa mousse neljään lasiin tai jälkiruokakulhoon.

3. Anna seistä jääkaapissa 2-3 tuntia.

4. Koristele suklaakekseillä.

Siideripannacotta

5 annosta

5 dl kuohukermaa

3 liivatelehteä

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Siiderisiirappi

2 dl omenasiideriä (esim. Somersby Orchard Selection Secco tai Rosé)

1 dl sokeria

Valmistusohje:

1. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin kymmenen minuutta.

2. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja sammuta levy.

3. Purista liivatelehdet vedestä ja liuota joukkoon. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.

4. Jaa kermaseos pieniin laseihin ja nosta kylmään hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

5. Laita siideri kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää sokeri ja keitä siideristä ja sokerista hiljalleen paksuhko siirappi.

6. Anna jäähtyä ja lisää pannacotan päälle. Koristele tuoreilla marjoilla.

Hedelmäsalaatti ja kookoskermavaahto

8 annosta

2 appelsiinia

2 kiiviä

1 nektariini

pala melonia

2 dl marjoja esim. vadelmia

Kookoskerma

2 purkkia kookoskermaa

(1 tl vaniljasokeria)

(1 rkl hunajaa)

Valmistusohje:

1. Valmista kookoskerma laittamalla kookoskermapurkki muutamaksi tunniksi jääkaappiin, jolloin kerma erottuu vesimäisestä rakenteesta.

2. Paloittele hedelmät ja sekoita marjojen kanssa.

3. Avaa kookoskermapurkki ja valuta ylimääräiset nesteet pois. Lusikoi jäljelle jäänyt kookoskerma vatkauskulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Voit halutessasi maustaa kerman vaniljasokerilla tai hunajalla.

Klassikko limepiirakka (Key Lime Pie)

8 kpl digestive-keksiä

1 prk maustettua rahkaa (esim. sitruuna, lime)

2 dl kuohukermaa

½ limen mehu ja kuori raastettuna

Valmistusohje:

1. Murenna pari keksiä jokaisen lasin pohjalle. Annostele päälle rahkaa. Murskaa rahkan päälle jälleen keksiä ja pirskota päälle limemehua.

2. Vispaa kerma ja lusikoi annosten päälle. Koristele raastetulla limen kuorella.

Minttusuklaakakku

25 annosta

200 g voita tai margariinia

10 kpl minttusuklaapatukkaa (esim. Pätkis)

3 kananmunaa

2 ½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

2 tl vanilliinisokeria

1 tl leivinjauhetta

½ tl soodaa

2 dl vahvaa kahvia

Valmistusohje:

1. Sulata rasva ja paloitellut suklaapatukat miedolla lämmöllä kattilassa.

2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää hieman jäähtynyt rasva-suklaaseos munavaahtoon.

3. Sekoita jauhot, vanilliinisokeri, leivinjauhe ja sooda keskenään.

4. Lisää jauhoseos ja kahvi vuorotellen taikinaan. Vältä turhaa sekoittamista.

5. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan.

6. Paista 175 asteessa noin 55 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.

Ranskalaiset marengit

4 valkuaista

2 dl pienikiteistä sokeria

(1 tl etikkaa tai sitruunamehua)

Valmistusohje:

1. Esilämmitä uuni 75 asteeseen, sillä marenkitaikina ei kestä seisottamista. Huom! Ota uunipelti pois uunista esilämmityksen ajaksi.

2. Erota valkuaiset keltuaisesta ja laita ne lasi- tai teräskulhoon. Kulhon ja vatkaimen tulee olla puhtaat ja kuivat, sillä pienetkin veden, rasvan tai keltuaisen jäämät estävät valkuaista vatkautumasta.

3. Vaahdota valkuaiset. Lisää halutessasi tilkka happoa, esimerkiksi etikkaa tai sitruunamehua. Happo vahvistaa vaahdon rakennetta.

4. Lisää sokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes sokeri liukenee vaahtoon. Seos on valmis, kun vaahtoon muodostuu jäykkiä huippuja ja seos on kiiltävää.

Voit halutessasi maustaa vaahdon, esim. näillä:

* sulatettu suklaa

* vaniljasokeri

* pähkinärouhe

* manteli-, kaakao- tai pikakahvijauhe

Lisää makuaineet varovasti nostellen vaahtoon.

5. Lusikoi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille pieniä nokareita seosta.

6. Kypsennä marengit miedossa lämmössä (75 asteessa) ja pitkään. Näin marengit pysyvät vaaleina ja kuivuvat myös sisältä.

Calvados-siideri-omenat + kanelikermavaahto

700 g omenoita (esim. Granny Smith)

2 rkl voita

2 ½ rkl sokeria

2 rkl calvadosta

2 rkl omenasiideriä (esim. Somersby Orchard Selection Secco)

¼ vaniljatankoa

Kanelikermavaahto

2 dl vispikermaa

½ tl jauhettua kanelia

2 tl sokeria

Valmistusohje:

1. Kuori omenat. Poista siemenkodat ja paloittele pieniksi kuutioiksi.

2. Sulata voi kattilassa. Halkaise vaniljatanko ja raaputa veitsenkärjellä siemenet voin joukkoon. Lisää myös vaniljatankopalat.

3. Lisää omenat, 1 rkl calvadosta, 2 rkl omenasiideriä ja sokeri. Keitä omenapaloja välillä sekoittaen 5-8 min, eli kunnes omenat ovat "al dente", eli melkein kypsiä. Kypsennysaika riippuu omenalajikkeesta ja kuutioiden koosta. Nosta kattila pois liedeltä.

4. Valmista kanelikermavaahto vaahdottamalla vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta kanelilla ja sokerilla.

5. Lisää hieman lämpimien omenoiden sekaan vielä 1 rkl calvadosta. Anna omenoiden jäähtyä haaleiksi ja laita ne tarjolle kanelikermavaahdon kanssa.

 

Kilpailut

Uusimmat