Miten vilvoitat lemmikin helteellä - ota tärkeä muistilista haltuun
Jos helle tuntuu tukalalta ihmisestä, vielä kovemmilla ovat karvaiset ystävämme. Lämpöhalvaus voi koitua lemmikille jopa hengenvaaralliseksi.
Lemmikin viileänä pitäminen lähtee siitä, että sitä vältetään viemästä tai jättämästä kuumiin paikkoihin. Esimerkiksi koirien kävelylenkit kannattaa ajoittaa mieluusti aamuun tai myöhäiseen iltaan, jolloin on viileämpää kuin keskipäivällä. Ulkosalla pidempään oleillessa koiralle pitää järjestää myös varjopaikka. Myös sisätiloissa lemmikit mukaan lukien jyrsijät häkkeineen kannattaa sijoittaa jonnekin muualle kuin suoraan auringonpaisteeseen. Verhojen sulkeminen voi sulkea auringon lämmittämän ilman asunnon ulkopuolelle.
Lemmikkiä ei missään nimessä koskaan pidä jättää odottamaan autoon, sillä suljetussa autossa lämpötila nousee hyvin nopeallakin seisomisella todella tukaliin lämpötiloihin. Koiraa ei pitäisikään jättää autoon ollenkaan, sillä jopa pelkästään muutama minuutti lukitussa autossa voi olla lemmikille kohtalokas.
Lemmikeillä tulee koko ajan olla mahdollisuus juoda raikasta vettä. Huolehdi, että lemmikki tietää, mistä vettä saa ja että se muistaa käydä kupilla riittävän usein. Jotkut lemmikit nauttivat kuumalla säällä myös pulahduksesta veteen. Älä kuitenkaan jätä lemmikkiäsi minnekään uimaan ilman valvontaa, sillä kaikki eläimetkään eivät ole taitavia uimareita.
Jos tilanne on jo äitynyt pahaksi, kannattaa lemmikki matalalla kynnyksellä viedä eläinlääkärin vastaanotolle. Jos koira esimerkiksi läähättää tai kuolaa voimakkaasti tai on levoton, eikä tunnu pystyvän keskittymään mihinkään, on syytä lemmikin vointia tarkkailla.
Lue myös: Onko koiralla lämpöhalvaus? Eläinlääkäri neuvoo tunnistamaan oireet ja antamaan ensiapua
Lue myös: Tänä vuonna 28 lemmikkiä saa sankarikoiran tittelin urotöistään - pelastivat useita ihmishenkiä
Lue myös: Tiedätkö, miten turvaat lemmikkisi punkeilta? Katso vinkit punkin poistoon ja niiltä suojautumiseen
Lähteet: CNN