Kuva: Shutterstock

"Voi tulla yllätyksenä vuokralaiselle" - Tiesitkö tätä tärkeää seikkaa vuokrasopimuksen solmimisesta?

18.08.2024 14:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Suomen Vuokranantajat neuvoo olemaan tarkkana vuokrasopimusmuotoilujen kanssa.

Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa, ettei jo sovittua vuokrasopimusta voi perua mielivaltaisesti, vaan tehty sopimus sitoo sen molempia osapuolia. Jo sovitusta vuokrasopimuksesta ei voi siis vetäytyä yhtäkkiä esimerkiksi sillä verukkeella, että onkin löytänyt paremman asunnon. Myös etänä, ilman asuntonäyttöä tehty vuokrasopimus on aivan yhtä pitävä.

Kuluttajansuojalain etämyyntiä koskevaa 14 vuorokauden peruuttamisoikeutta ei sovelleta asuinhuoneiston vuokrasopimuksiin, Suomen Vuokranantajien tiedotteessa muistutetaan. Vuokra-asunnon kanssa ei voi siis toimia kuten esimerkiksi netistä tilattujen tavaroiden tai vaatteiden kanssa, jolloin tilauksen jälkeen vasta päätetään, mitä halutaan pitää ja mitä ei. Vuokrasopimuksissakin lähtökohta on kuitenkin sopimusvapaus, jolloin peruuttamisoikeudesta voidaan osapuolten kesken sopia.

- Ajoittain näkee myös erilaisia varausmaksuja tai vastaavia järjestelyjä. Niille ei ole lain puitteissa mitään estettä, mutta suosittelen olemaan sopimusmuotoilujen kanssa hyvin tarkkana. Näissä on sovittava erityisen selkeästi, mihin asti vuokrasopimuksen voi peruuttaa kuluitta ja mistä lähtien mitäkin seuraamuksia voi syntyä, sanoo Ahsanullah. 

Vuokrasopimus voi syntyä myös ilman sopimusasiakirjaakin

Sopimus syntyy tarjouksen ja siihen annetun hyväksyvän vastauksen perusteella, eikä vuokrasopimuksen hyväksyminen aina edellytä asiakirjan allekirjoittamista. On myös huomioitava, ettei esimerkiksi vuokravakuuden maksaminen ja yhteydenpidon katkaiseminen ole automaattinen ratkaisu sopimuksen peruuntumiseen. Jos vakuutta ei makseta, on vuokranantajalla oikeus purkaa sopimus, mutta siihen ei ole velvollisuutta, vaan hän voi edelleen vedota sopimuksen maksuvelvoitteisiin.

- Vuokrasopimus voi syntyä jo vuokranantajan ja vuokralaisen sähköpostiketjussa, mikäli vuokrauksen ehdoista on päästy yhteisymmärrykseen ja vuokrauksesta on selvästi sovittu. Tämä voi tulla yllätyksenä vuokralaisille. Viestinnässä on syytä olla selkeäsanainen, Ahsanullah kertoo.

(kuva: Shutterstock)

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa lähtökohtaisesti milloin tahansa ilman perusteluita, jolloin maksettavaksi jää vain irtisanomisajan vuokra. Jos vuokrasopimus on sen sijaan määräaikanen, voi vuokrasopimuksesta irtaantuminen ennen määräaikaa käydä kukkaron päälle.

- Lähtökohta on, että vuokranantaja voi vedota kaikkiin sopimuksen ehtoihin. Yllättävissä tilanteissa kannattaa kuitenkin pyrkiä aina neuvottelemaan. Vuokranantajankin kannattaa muistaa, että yksittäisissä tilanteissa sopimusehtoon vetoaminen voi muodostua kohtuuttomaksi, jolloin tuomioistuin voi kohtuullistaa sopimuksesta tai sen rikkomisesta aiheutuvia seuraamuksia, Ahsanullah kertoo.

Lue myös: Luteen jäljet on helppo tunnistaa kahdesta merkistä - näin väistät ikävän tuliaisen matkalta

Lue myös: Mitä suomalaiset terasseilleen haluavat? Kaksi asiaa nousi kyselyssä selkeästi ylitse muiden

Lue myös: Onko taloyhtiön yhtiökokoukseen pakko osallistua? Moni ei tajua tärkeää seikkaa

Lähde: Suomen Vuokranantajat

Juttu on julkaistu alun perin 15.6.2024.

Kilpailut

Uusimmat