Kuva: Shutterstock

Mitkä kodinhuoltotyöt suomalaiset kokevat haastavimmiksi? Tutkimus selvitti

27.08.2024 21:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Suomalaiset ovat tunnetusti hyvin omatoimista kansaa.

Asuntosäätiön toteuttamassa kyselyssä kartoitettiin suomalaisten mielipiteitä siitä, mitkä kodinhuoltotyöt ovat pakollisia osata ja kuinka hyvin ne osataan.

Vastaajista suurin osa on sitä mieltä, että jokaisen aikuisen tulee osata vaihtaa lamppu ja sulattaa pakastin. Muita pakollisia osattavia taitoja on suomalaisten mielestä myös uunin puhdistus ja ikkunoiden pesu. Tutkimuksen mukaan yli neljä viidestä suomalaisesta kertoo osaavansa kyseiset huoltotoimet.

Kaikkein hankalimmiksi toimiksi listattiin muun muassa ilmastointilaitteen suodattimen vaihto, josta vain 42 prosenttia kertoo suoriutuvansa. Toiseksi haastavin toimi on lavuaarin viemärin hajulukon puhdistaminen. Tutkimukseen vastanneista 64 prosenttia suomalaisista kertoo suoriutuvansa kyseisestä tehtävästä.

- Suomalaiset tuntuvat pitävän tärkeänä sitä, että kotia osataan huoltaa myös ilman ulkopuolisten apua. Tutkimuksessamme näkyy, että useimmat selviävät hyvin myös harvemmin vastaan tulevista kodin pienistä huoltotöistä, kertoo Asuntosäätiön viestintäjohtaja Johanna Otranen tiedotteessa.

Taitojen hallinnassa on eroja sukupolvien välillä. Nuoret 18-30-vuotiaat ovat vanhempia ikäpolvia epävarmempia omista kodinhuoltotaidoistaan, mutta he olivat selkeästi ylivoimaisia yhdessä askareessa. Kolme neljästä vastaajasta kertoi osaavansa asentaa digilaitteita, kun 55-69-vuotiaista taidon hallitsee vain joka toinen.

Sukupolvien lisäksi on myös alueellisia eroja. Kaikkein taitavimmat kodinhoitajat löytyvät Kymenlaaksosta, jossa asukkaat arvioivat omat huoltotaitonsa kokonaisuutena korkeimmalle tasolle. Korkealle omat taitonsa kokee myös Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan asukkaat. 

Kyseisillä alueilla myös odotukset osaamisille ovat kovimmat. Yli 90 prosenttia alueen asukkaista listasivat pakollisiksi taidoiksi muun muassa pakastimen sulattamisen, ikkuinoiden pesun, lamppujen vaihdon, uunin putsaamisen ja liesituulettimen puhdistuksen. 

Heikoimmaksi osaamisensa kodin huoltotöissä koki pääkaupunkiseudun asukkaat. He myös suhtautuvat kodinhuoltotaitojen puutteeseen suopeammin. 

Asuntosäätiön toteuttamaan Kotionnellisuus-tutkimukseen osallistui tänä vuonna 2177 vastaajaa, jotka edustavat 18-69-vuotiaita suomalaisia. 

Lue myös: "Voi tulla yllätyksenä vuokralaiselle" - Tiesitkö tätä tärkeää seikkaa vuokrasopimuksen solmimisesta?

Lue myös: Kodinkoneet, jotka aiheuttavat eniten vahinkoilmoituksia - vakuutusyhtiön vinkit vahinkojen välttämiseksi

Lähde: Asuntosäätiö

Kilpailut

Uusimmat