Kuva: Shutterstock

Helppo arkiresepti pelastaa kiireen keskellä ja tuo lautaselle sadonkorjuun makuja

29.10.2024 19:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Syksyllä ruuassa saa maistua sesongille tyypilliset kasvikset.

Tiesitkö, että syksy oli ennen Suomessa yksi juhlituimpia ajankohtia? Tuolloin juhlan aiheena oli kekri eli sadonkorjuu. Kun kasvukauden työt saatiin maatiloilla päätökseen ja karja siirrettiin sisälle, oli aika kesteille ja ansaitulle levolle.

Kekrin juuret löytyvät eurooppalaisesta maatalouskulttuurista. Nykyään tunnettuudessa ohitse on kiilannut sen Amerikasta tuttu serkku halloween. Molempien juhlien keskiössä on ruualla herkuttelu, yhdessä juhliminen sekä kujeilut ja kummitukset.

Talonpoikaiskulttuurisäätiön mukaan ruuasta ja juomasta nauttiminen oli erityisen tärkeää ja siksi tarjottavia oli esillä yltäkylläisesti. Suomalaisten kekripöydät täytti erityisesti sadonkorjuun tuoreimmat vihannekset ja juurekset sekä erilaiset liharuuat. Vaikka kekrin varsinainen juhliminen on jäänyt vähemmälle, voi teeman tuoda osaksi omaa arkiruokailua. Alta löydät yhden arkisen esimerkin, jonka toimittaja on aikanaan oppinut omalta äidiltään.

(kuva: Hanna Levänen)

Kesäkurpitsa-jauhelihakastike

1 kesäkurpitsa
400 g jauhelihaa
2 dl kaurakermaa
1-2 tl valkosipulimurskaa
mustapippuria
suolaa

1. Kuori ja pilko kesäkurpitsa. Ruskista jauheliha pannulla omassa rasvassaan.

2. Lisää pannulle kesäkurpitsakuutiot ja valkosipulimurska. Mausta ripauksella mustapippuria ja suolaa. Sekoita hyvin. Anna ruuan hautua kannen alla keskilämmöllä noin 10 minuuttia.

3. Kaada joukkoon kaurakerma ja sekoita hellin ottein. Annan kastikkeen keittyä vielä noin 5 minuuttia. Tarjoa sadonkorjuun kunniaksi perunan kanssa. Muita oivia vaihtoehtoja pasta tai riisi. Kylkeen salaattia ja suuta kohden!

Oheisesta videossa kuvataan valmistusvaiheet. Jos et näe videota, voit katsoa sen myös täältä.

Kastikkeesta saa helposti loihdittua myös kasvisversion vaihtamalla jauhelihan kasviproteiiniin. Salaatissa kannattaa suosia satokauden kasviksia. Tällä hetkellä sesongissa ovat muun muassa erilaiset kaalit ja kurpitsat. Salaattia voi myös piristää erilaisilla marjoilla, kuten puolukalla tai karpalolla.

Vinkki! Kesäkurpitsapalojen koolla voit vaikuttaa ruuan tekstuuriin. Pienet kuutiot pehmenevät enemmän ja nopeammin, jolloin kastikkeesta tulee jopa muhennoksen omaista. Tämä on oiva vaihtoehto esimerkiksi pieniä lapsia ajatellen. Suuremmaksi jätetyt palat taas pysyvät helpommin koossa aina ruuan valmistumiseen saakka.

Lue myös: Tee klassikkokarkit itse kotona - Leenan helpolla ohjeella onnistut

Lue myös: Oletko kokeillut suolakurkkusipsejä? Rapea herkku valmistuu hetkessä

Lähde: Talonpoikaiskulttuurisäätiö

Kilpailut

Uusimmat