Kuva: Shutterstock

Näin paljon vartin suihkut voivat kustantaa vuodessa, arvioi Isännöintiliitto

05.12.2024 19:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Huoneistokohtaiset vesimittarit yleistyvät ja siten tasauslaskut voivat aiheuttaa suuria yllätyksiä.

Monissa taloyhtiöissä vedenkulutuksesta maksetaan edelleen kiinteä vesimaksu, mutta huoneistokohtaiset vesimittarit ovat yleistymässä, tiedottaa Isännöintiliitto. 

Vuonna 2020 voimaan tullut lakimuutos edellyttää, että uudiskohteissa vedenkulutus perustuu todelliseen käyttöön, ja vesimittareita asennetaan yhä enemmän myös putkiremonttien yhteydessä.

– Vedenkulutus on selvästi pienempää taloyhtiöissä, joissa on käytössä huoneistokohtaiset vesimittarit eli asukas maksaa käyttämästään vedestä todellisen käytön mukaan, sanoo Isännöintiliiton tutkimuspäällikkö Olli Rekonen tiedotteessa.

Huoneistokohtaiset vesimittarit kannustavat säästämään vettä, mutta ne voivat aiheuttaa yllätyksiä asukkaille. Vedenkulutusta seurataan yleensä vuotuisin tasauslaskelmin, ja ennakkoon maksettu vesimaksu tasataan mittarilukemien perusteella.

Jos omaa kulutustaan ei osaa arvioida, voi ensimmäinen tasauslasku olla shokki.

– On tapauksia, joissa tasauslasku on ollut kuulemani mukaan jopa yli 1000 euroa, sanoo Rekonen.

Moni asukas epäilee ensin laskussa olevan virheen tai mittarin toimintahäiriön, mutta yleensä selitys löytyy omasta vedenkulutuksesta. Suihkussa käynti on suurin vedenkulutuksen aiheuttaja, ja kulutustottumukset vaihtelevat huomattavasti kotitalouksien välillä. 

Jotkut käyttävät vuorokaudessa vettä alle 50 litraa henkilöä kohden, kun toisilla kulutus nousee jopa yli 300 litraan.

Sillä, kuinka kauan aikaa viettää suihkussa, on siis merkittävä vaikutus siihen, millaiseksi mahdollinen tasauslasku lopulta muodostuu. Isännöintiliitto havainnollistaa asiaa kuvitteellisen yhden hengen esimerkkikotitalouden kautta. 

Esimerkiksi kahden minuutin suihkut kuusi kertaa viikossa maksavat vuodessa 64,40 euroa. Jos suihku taas kestää keskimäärin 15 minuuttia, on sama hinta vuodessa 482,98 euroa. 

Oletukset:
– Lämpimän veden hinta 11 € per m3, kylmän veden hinta 5 € per m3
– Virtaama 12 l per min
– Lämpimän veden osuus suihkusta 60 %
– 6 suihkua viikossa (312 suihkua vuodessa)

– Jos on tottunut pitkiin varttitunnin suihkuihin, voi olla hankalaa äkkiseltään totutella ainoastaan kahden minuutin suihkuun. Kuitenkin jo lyhentämällä suihkun 15 minuutista esimerkiksi viiteen minuuttiin on mahdollista säästää vuodessa satoja euroja. Tämä on hyvä pitää mielessä, jos omat tasauslaskut hirvittävät, vinkkaa Rekonen.

Lue myös: Kuuluuko hajulukon avaaminen osakkaalle vai taloyhtiölle? Suurin osa luulee väärin

Lähde: Isännöintiliitto

Kilpailut

Uusimmat