Herääkö vauvasi monta kertaa yössä? Uusi metodi lupaa pitkät yöunet koko perheelle
Joissain tapauksissa vastasyntynyt vauva tottuu hyvinkin nopeasti nukkumaan yönsä putkeen. Toisissa tapauksissa herätään joka toinen tunti tai monta kertaa tunnissa hyssyttelemään vauvaa takaisin uneen, ja monesti tuttipullon tai rinnan kautta. Uusi onni saattaa tilapäisesti muuttua pelkäksi kaaokseksi ja väsymykseksi.
Amerikkalaiset lastenlääkärit Lewis ja Jonathan Jassey kehittivät uuden metodin, minkä on tarkoitus helpottaa vauva-arkea. The Newborn Sleep Book -kirjan kirjoittaneet lääkärit ovat kouluttaneet tuoreita vanhempia, miten vauva saadaan heti alusta alkaen nukkumaan yönsä niin, että myös vanhemmat saavat jopa seitsemän tunnin yöunet.
Jasseyn veljekset kehittivät metodin, millä saadaan eliminoitua vauvan yösyötöt. Heidän mukaansa vauvaa kannattaa imettää neljän tunnin välein päiväsaikaan, jos yöheräämiset ovat ongelmana.
Kyseisessä metodissa on tarkoitus kehittää vauvan nälkäreseptoreita niin, että ne toimivat tietyssä aikataulussa. Niin kauan kuin vauva saa tasaisin väliajoin ja tarpeeksi maitoa - eli jos hänen painonsa ja muu kehitys menee tasaisesti eteenpäin - heidän ei tarvitse saada maitoa öisin eikä heidän välttämättä tarvitse herätä epämiellyttäviltä tuntuviin aikoihin.
Jos vauvalla on tällä hetkellä tapana saada maitoa useammin kuin neljän tunnin välein ja nukkumisen kanssa on ongelmia, kannattaa imetys- tai pulloruokintakertojen väliä pidentää 15 minuutilla päivässä. Näin voidaan hitaasti mutta varmasti siirtyä muutaman tunnin imetystaukoihin.
Imetyskertojen välien pidentäminen saattaa aluksi tuntua liian haastavalta, mutta lääkäreiden mukaan metodi toimii ja on lopulta hyvin palkitseva. Jotta Jasseyn veljesten kehittämä metodi todella onnistuu, vanhempien pitäisi oppia kuuntelemaan vauvansa eri itkuja. Itku kun ei aina tarkoita, että vauvalla on nälkä, eikä sen vuoksi rintaa tai tuttipulloa kannata aina tarjota ensimmäiseksi.
- Vauvan itku ei aina ole paha asia, eikä se välttämättä tarkoita että vauva on nälkäinen. Se on vauvan keino kommunikoida meidän kanssamme, Jonathan Jassey kertoo Fox Newsille.
Kun rintaa tai tuttipulloa tarjotaan joka itkuun, vauva tottuu siihen ja alkaa odottaa maitoa myös niinä aikoina, kun ruokinta ei ole ajankohtainen. Itkuun voi olla syynä esimerkiksi ilmavaivat tai se, ettei vauvaa ole röyhtäytetty imetyksen jälkeen.
Lääkäreiden mukaan kyseisen metodin onnistumisprosentti on 90. He muistuttavat, että ratkaiseva tekijä metodin onnistumisessa on johdonmukaisuus.
- Pysykää kärsivällisinä: metodi toimii ja lopulta vauvan aivot alkavat seurata luonnollisia vatsan tuntemuksia, Jonathan Jassey kertoo.
PÄIVITYS 19.8: Voicen toimitukseen otti yhteyttä kaksi tarkkaavaista lukijaa, jotka huomauttavat, että yllä kerrottu amerikkalaisten lastenlääkäreiden menetelmä ei vastaa kotimaisia THL:n suosituksia eikä kansainvälisiä WHO:n ohjeita.
Suomessa virallinen suositus on nimenomaan lapsentahtinen imetys, eli että lapsen nälkäviesteihin vastataan aina, kun lapsi pyytää päästä rinnalle. Yöimetyksellä on myös tärkeä rooli äidin maidonerityksen kannalta, sillä yöimetys nostaa prolaktiinitasoja, ja prolaktiini taas ylläpitää maidoneritystä.
THL:n imetysohjeisiin voi tutustua täällä.
Lähde: Fox News