Grillatut hampurilaiset luolamiehen tyyliin - katso helppo paleoresepti
Paleoruokavalio koostuu aineksista, joita oli ihmiset käyttivät kivikaudella, ennen maanviljelyn alkua. Liha, kala, vihannekset ja hedelmät ovat ruokavaliossa pääosassa - vilja- ja maitotuotteita ei käytetä lainkaan.
Tanskalainen huippukokki Thomas Rode Andersen liputtaa niin sanotun luolamiesruokavalion nimeen ja on luonut keittokirjallisen verran herkullisia, moderneja paleoreseptejä. Paleokeittokirja saapuu kirjakauppoihin syyskuussa.
Tässä yksi Andersenin herkkuresepteistä:
Grillattu sienihampurilainen
4 annosta
16 isoa portobellosientä
2 pihvitomaattia
4 pitkulaista salottisipulia
4 mietoa jalapeno-chilipaprikaa
suolaa
pippuria
oliiviöljyä
tuore timjaminoksa
Jauhelihapihvit:
800 g luomunaudan jauhelihaa
2 salottisipulia
puolikas punaista chilipaprikaa
1 iso luomumuna
1 rkl dijon-sinappia
8 viipaletta laadukasta cheddaria
suolaa
pippuria
oliiviöljyä
Lisäksi:
16 viipaletta (kuivasuolattua) pekonia
1 pieni roomansalaatti
1 salaattisipuli
seesaminsiemeniä
1. Valmista ensiksi jauhelihapihvit: Kuori ja silppua salottisipulit. Pese chili, poista siemenet ja silppua malto. Sekoita jauhelihaan muna, sinappi ja chili- ja sipulisilput. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku. Vaivaa ilma pois taikinasta ja muotoile kahdeksan pientä, ohutta jauhelihapihviä.
2. Perkaa sienet, poista jalat ja voitele lakit oliiviöljyllä. Leikkaa pihvitomaateista kahdeksan paksuhkoa viipaletta, pirskottele niiden molemmin puolin oliiviöljyä ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Leikkaa salottisipulit kuorineen kahtia. Leikkaa myös pituussuunnassa puoliksi chilipaprikat ja poista siemenet. Pirskottele öljyä sipulin ja chilin päälle. Nypi timjamista lehdet, huuhtele ja silppua ne ja ripottele tomaateille sekä sipulin ja chilin päälle.
3. Sytytä grilli (mieluiten hiiligrilli). Kasaa hiilet keskelle niin että kasvikset voidaan kypsentää reunoilla epäsuorassa lämmössä. Kun grilli on valmis, asettele sienet, tomaatit, sipulit ja chilit grillin reunoille. Paista niitä miedossa lämmössä 15-20 minuuttia.
4. Pirskottele jauhelihapihveille oliiviöljyä ja grillaa ne makusi mukaan kypsiksi. Kun paistoaikaa on jäljellä pari minuuttia, laita pihveille juustoviipale ja sulje grillin kansi niin että juusto sulaa.
5. Sillä välin kun kavikset ja pihvit paistuvat, voit valmistaa hampurilaisen lisukkeet. Pese salaatti ja poista siitä kanta. Kuori salaattisipuli ja leikkaa se renkaiksi. Paista pekoni rapeaksi ja anna siivujen valua talouspaperilla.
6. Kun kasvikset ovat pehmeitä ja pihvit kypsiä, aloita hampurilaisten rakentaminen: Pane tarjoiluvadille kahdeksan portobellosientä. Laita jokaisen sienen päälle salaatinlehti, tomaattiviipale ja juustolla kuorrutettu jauhelihapihvi. Poista grillatuista sipuleista kuori ja levitä sisus pihveille. Lisää päälle pekonia ja chiliä. Jos haluat, voit lisätä tässä välissä hampurilaisiin kotitekoista majoneesia mehevyyttä tuomaan. Lopuksi aseta jäljellä olevat sienet hampurilaisten kansiksi ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
Resepti löytyy Thomas Rode Andersenin menestyskirjasta Paleokeittokirja - Kivikauden ruokaa modernilla otteella, 34,00 euroa, Atena.
Paleoruokavalion tehokkuutta on tutkittu erilaisissa tutkimuksissa. Lue lisää sen hyödyistä täältä.