Kuva: Shutterstock

Mistä tietää, että rintaliivit on syytä vaihtaa uusiin? Asiantuntija kertoo

30.06.2024 18:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Rintaliivien elinkaari on lyhyempi kuin uskoisitkaan.

Harva tietää, että rintaliivit olisi syytä vaihtaa uusiin noin kuuden kuukauden välein. 

Liiveilläkin on elinkaarensa riippumatta siitä, kuinka monet liivit omistaa ja kuinka hyvin niitä hoitaa. Mirror-lehden mukaan liivit tulisikin päivittää noin pari kertaa vuodessa, puolen vuoden välein. 

Kuluneet rintaliivit eivät enää tarjoa samanlaista tukea ja pahimmassa tapauksessa huonosti istuvat liivit aiheuttavat epämukavuutta ja kipuja.

Mirror-lehden haastattelema alusvaateasiantuntija Beth Kates kertoo, milloin liivit on aika vaihtaa uusiin:

1. Liivit ovat venyneet 

Kun liivit menevät viimeisimpään hakaseen ja tuntuvat silti löysiltä, vyötärönauha on venynyt ja liivit alkavat hölskyä päällä. Kun takanauha on löysä, eikä tue selkääsi tai rintaasi kunnolla, se on merkki siitä, että liivit olisi syytä vaihtaa uusiin.

2. Kupit ovat liian suuret tai liian pienet

Kun liivien kupit jättävät rintoihin liian suuren aukon, se kertoo, että kupit ovat joko venyneet tai rinnat ovat pienentyneet. Tämän seurauksena rinnat eivät enää saa tukea ja liivien muoto näkyy vaatteiden läpi.

Jos rinnat puolestaan tulevat kuppien yli, syy on joko liian pienessä kuppikoossa tai siinä, että olkaimet ovat liian tiukalla. Koko on voinut muuttua ja tässä tapauksessa on syytä päivittää liivit suurempaan kuppikokoon. 

3. Pistävät kaarituet

Kun liivien kaarituet painavat tai pistävät kylkiä, on aika päivittää liivit uuteen. Kaaritukien paikkaaminen tarjoaa vain väliaikaista helpotusta, mutta palaa takaisin parin pesun jälkeen.

4. Liivit ovat kulahtaneet

Jos rintaliivit alkavat näyttää kulahtaneilta, rikkinäisiltä, nukkaisilta tai haalistuneilta, ovat ne jo eläneet parhaimmat päivänsä.  

Oikeaoppinen pesu pidentää käyttöikää

Rintaliivien käyttöikää voi pidentää pitämällä niistä huolta. Katesin mukaan avain liivien pitkään käyttöikään on oikeaoppinen pesu. Pesutiheyteen vaikuttaa muun muassa ihon rasvaisuus ja kuinka paljon hikoilee päivittäin. 

- Liivit on pestävä aina kun hikoilee. Muuten kahden tai kolmen käyttökerran jälkeen, Kates neuvoo. 

Rintaliivit kannattaa pestä käsin ja jättää kuivumaan tasaiselle alustalle. Jos haluaa pestä koneessa, Kates suosittelee pesupussia ja hellävaraista pesuohjelmaa. Liivien rumpukuivaus voi rikkoa liivit ja saada esimerkiksi kaarituet puskemaan esiin. 

Jos samoja liivejä käyttää päivästä toiseen, niihin pääsee kertymään bakteereja, likaa, öljyä, voiteita sekä jopa hiivaa ja sieniä. Koska rintaliivit ovat niin lähellä ihoa, kaikki ajan myötä kertyneet likaiset bakteerit voivat helposti aiheuttaa ihottumaa ja näppylöitä.

Lue myös: Millaisia alushousuja kannattaa suosia treenatessa? Asiantuntija vinkkaa

Lue myös: Pesemättömänä juomapullosta tulee nopeasti bakteeripesäke - katso, kuinka usein pullo tulisi pestä

Lähde: Mirror 

Kilpailut

Uusimmat