Kuva: Eurovision.tv

Euroviisujen tämän vuoden inhotuin kappale tulee Venäjältä

17.04.2018 13:15 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Venäjä tekee tänä vuonna paluun Euroviisuihin välivuoden jälkeen. Venäjä päätti jättäytyä viimevuotisista Ukrainan järjestämistä Euroviisuista pois sen jälkeen kun selvisi, että Venäjän edustajaksi valitulla Julia Samoylovalla, 29, oli maahantulokielto Ukrainaan. Tämä johtui siitä, että Samoylova oli esiintynyt Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla ja näin rikkonut Ukrainan lakia. Vaikka Venäjälle tarjottiin mahdollisuutta esittää viisukappaleensa satelliittiyhteyden välityksellä Venäjältä käsin, maan delegaatio kieltäytyi tästä mahdollisuudesta ja poistui kilpailusta kohun saattelemana. Monien viisufanien mielestä koko tapahtumasarja oli pelkkää Venäjän poliittista peliä, jolla se yritti saada sympatiat puolelleen.

Euroviisuista Venäjällä vastaava Channel One on tänä vuonna päättänyt valita samaisen Julia Samoylovan maan edustajaksi. Naisen I Won’t Break -kappaleella on myös samat kirjoittajat kuin naisen viimevuotisella Flame Is Burning -laululla. Samoylova on kertonut, että kappale on hänelle hyvin henkilökohtainen.

- Kappale kertoo minusta. Kirjoittajat ovat tehneet parhaansa, jotta he ovat saaneet siirrettyä ajatukseni ja tunteeni musiikkiin. Se ei ole niinkään herkkä balladi vaan laulu vahvuudesta, Samoylova kommentoi Eurovision.tv-sivuston mukaan.

I Won’t Break ei ole saanut hyvää vastaanottoa viisufanien keskuudessa. Euroviisujen virallisella YouTube-kanavalla julkaistulla musiikkivideolla on peräti 26 000 alapeukutusta, kun taas tykkäyksiä on annettu vain 16 000. Yhdelläkään muulla tämän vuoden kilpailukappaleella ei ole YouTubessa enemmän alapeukkuja kuin tykkäyksiä, joten tässä mielessä voisi sanoa Venäjän kappaleen olevan kaikista tämänvuotisista viisuista inhotuin.

Videon kommenttikentässä palaute on karua.

"Huono video ja huonosti laulettu. Miksi hänet valittiin? On niin monia lahjakkaampia kuin hän."

"Tämä on painajaismainen."

"Vuonna 2018 pitäisi pystyä parempaan, etenkin Euroviisuissa."

"Laulu on heikkoa, kappale ei ole koskettava ja videokin on vähän siinä ja tässä."

Euroviisut tunnetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille erityisen tärkeänä tapahtumana, ja tätä taustaa vasten Venäjän osallistuminen viisuihin on herättänyt monessa närää. Jotkut ovat sitä mieltä, että HLBT-ihmisiä laeillaan ja käytännöillään syrjivä Venäjä pitäisi sulkea kilpailusta pois kokonaan. Suomen tämänvuotinen euroviisuedustaja Saara Aalto on ottanut tuoreessa Indy100-sivuston haastattelussa kantaa siihen, pitäisikö Venäjän osallistuminen kieltää. Hänen mielestään ei.

- Venäjää ei pitäisi kieltää osallistumasta, vaikka heillä onkin kamalat näkemykset HLBT+-ihmisistä. Meidän täytyy kouluttaa heitä, Saara Aalto sanoo.

Arvio:

Venäjä ei ole lähettänyt Euroviisuihin mitään vilpittömästi aidon oloista vuoden 2012 hellyttävien mummojen jälkeen. Tämän jälkeen kappaleet ovat monesti olleet laskelmoituja rauhansanomaa levittäviä balladeja, jotka ovat kuulostaneet suorastaan irvokkailta Venäjän harjoittaman politiikan tuntien. Tällä kertaa ei onneksi julisteta rauhan sanomaa, paitsi ehkä sisäisen rauhan. Venäjän edustajalta on helpompi sulattaa tällainen henkilökohtaista vahvuutta julistava kappale kuin Putinin propagandakoneiston yskäisy.

Samanlainen henkisen vahvuuden sanoma oli myös Samoylovan viimevuotisessa viisussa. Onneksi tämä kappale on musiikillisesti huomattavasti parempi kuin viime vuoden veisu, joka oli vanhanaikaisuudessaan suorastaan sietämätön. Nyt Samoylova on päässyt vuoteen 2018 ja saanut esitettäväkseen Sian mieleen tuovan, ihan pätevän pop-balladin. Se on helppoa kuunneltavaa, mutta ei se millään tasolla mieleen jää. Odotin kuitenkin paljon pahempaa viimevuotisen fiaskokappaleen jälkeen, joten helpotuksen huokaus on paikallaan tähän väliin.

Musiikkivideolla ilahduttaa se, että siinä ei millään tasolla korosteta sitä, että Samoylova on pyörätuolissa. Kutsukaa kyynikoksi, mutta uskoakseni suuri syy Samoylovan valintaan edustajaksi oli viime vuonna se, että hänen avullaan Venäjä voi kerätä säälipisteitä ja syytellä Ukrainaa siitä, että Samoylovaa ei päästetä kilpailemaan. Nyt säälipisteitä ei kerätä ainakaan niin näkyvästi. Ja sääliä Samoylova ei varmasti kaipaakaan. Hän vaikuttaa olevan täysin sinut kappaleen sanoman kanssa, ja hänen katseessaan on sellaista paloa, jota biisin esittäminen vaatii.

Helpotuksen huokaus kuitenkin haihtuu savuna ilmaan siinä vaiheessa, kun kuulee kappaleen live-esityksen. Nuotin vieressä on paljon tilaa, ja sinne Samoylova etenkin kertosäkeessä asemoituu vahvasti. Se on suorastaan katastrofaalista kuultavaa. Epävireisyys on yllättävää, sillä Samoylova on sijoittunut toiseksi Venäjän X Factorissa, ja ainakin yhden siellä kuullun esityksen perusteella nainen kyllä osaa laulaa. Alta voit kuunnella euroviisukappaleen live-esityksen Moskovan euroviisujuhlista.

Venäjä ei ole kertaakaan karsiutunut Euroviisujen finaalista sen jälkeen, kun semifinaalit otettiin käyttöön vuonna 2004. Tämä ei useinkaan ole ollut osoitus kappaleiden laadusta, vaan naapurimaiden kuuliaisesta äänestysuskollisuudesta. Nyt olisi korkea aika Venäjänkin kokea karsiutuminen. Voin vain kuvitella sen buuauksien määrän, joka Altice Arenalla kuullaan, jos Venäjä pääseekin finaaliin. Kävi miten kävi, Julia Samoylova ei onneksi murru

Lue aiemmin julkaistut euroviisuesittelyt tästä linkistä.

Lue myös: Rikkooko Italian euroviisukappale kilpailun sääntöjä? Rajut sanoitukset terrorismista ja sodista

Lue myös: Nyt on vaikuttavaa! Saara Aalto laulaa Monsters-viisunsa 34 kielellä uutuusvideolla, katso

Lähteet: Eurovision.tv, Indy100

Kilpailut

Uusimmat